Gyógyszerkombinációval hatékonyabb a vérnyomáscsökkentés

A Lancetben megjkelent cikk szerint a kombinációs kezelés jobb és gyorsabb eredményt hoz, kevesebb mellékhatással. Ez új megközelítés a hagyományos terápiával szemben, melyben a betegek először egyféle gyógyszert kapnak. Ha vérnyomásuk magas marad, ezt kiegészítik egy másik tablettával. Ma közel 10 millió ember szenved magas vérnyomástól az Egyesült Királyságban.

A Cambridge-i, a Glasgow-i és a Dundee-i Egyetem kutatói összesen 1254 hypertoniás beteget követtek nyomon 10 országban. Összehasonlították két gyógyszer, az alrisken és amlodipin hatását, ha külön-külön, illetve ha kombinációban adták a betegeknek.

A gyógyszerkombinációt szedő betegek vérnyomáscsökkenése 25 százalékkal nagyobb volt az első 6 hónapban, átlagosan 6,5 Hgmm-rel volt kisebb a szisztolés vérnyomásuk. Ezen kívül kevésbé kellett attól tartani, hogy a betegek abbahagyják a gyógyszerszedést a mellékhatások miatt.

Morris Brown, a Cambridge-i Egyetem professzora szerint a vizsgálat  ”lesöpri az idők porát a magasvérnyomás terápiájáról. A legtöbb betegnek elég egy kombinált tablettát felírni. Ez megóvja a stroke-tól és a szívinfarktustól is.”

A British Heart Foundation orvosigazgatója, Jeremy Pearson professzor ezt mondta: ”Ez a vizsgálat egyértelműen bebizonyította, hogy a kezelés kezdetétől való kombinációs terápia biztonságos és hatékonyabb, mint a hagyományos kezelési mód.”

A vizsgálatot a két gyógyszer gyártója, a Novartis finanszírozta. A kombinációs tablettát az Amerikai Egyesült Államokban tavaly törzskönyvezte az FDA.