Gyógyszeres kezelés a mellrák megelőzéséhez

A koleszterin ellen ható sztatinokhoz hasonlóan, amelyeket a szívbetegség kockázatának kitett embereknek írnak fel, rák elleni gyógyszert kellene felírni az emlőrák átlagon felüli kockázatának kitett nőknek. Azok a nők, akik olyan rendkívül destruktív génekkel rendelkeznek, amelyek szinte elkerülhetetlenül valószínűsítik az emlőrák kialakulását, már most is jogosultak rendszeres szűrővizsgálatra, néhányan pedig gyógyszert is kapnak a betegség kockázatának csökkentése érdekében.

A Lancet Oncology szaklapban megjelent tanulmány szerint azonban az átlagos kockázatot négy százaléknál nagyobb mértékben meghaladó emlőrák-kockázattal rendelkező nőknek megelőző gyógyszeres kezelést és szigorúbb ellenőrzést kellene biztosítani. Ez minden tízedik nőt jelentené, és duplájára növelné azoknak az 50 éven felüliek számát, akiknek megelőző kezelés alkalmazását javasolják. Mammográfiával meg lehetne állapítani, kik vannak kitéve a megnövekedett kockázatnak, hasonlóan ahhoz, ahogyan a vér koleszterinszintje megmutatja, kinek kell sztatinokat szednie.

Jack Cuzick professzor, a Brit Rákkutató Központ epidemiológusa úgy véli, erőteljes bizonyíték utal arra, hogy az olyan gyógyszerek, mint például a tamoxifen, hatékonyan megelőzik az emlőrák kialakulását azokban a nőkben, akik a betegség átlagosnál nagyobb kockázatával rendelkeznek. Nagyon fontos azonban, hogy olyan módszereket találjunk, amelyekkel előre jelezhetjük, ki fog jól reagálni, így az ilyen gyógyszereket célzottan azoknak adhassuk, akik valószínűleg jól reagálnak, és akik esetében a mellékhatások valószínűsége a legkisebb.

Cuzick azt reméli, a jövőben lehetőség nyílik majd az emlőrák kockázatának értékelésére egy rutin szűrővizsgálat keretében, és személyre szabott tanácsot lehet adni a pácienseknek a kockázatcsökkentésről és a betegség megelőzését célzó gyógyszeres kezelésről.