Gyógynövényekkel a cukorbetegség ellen

A melbourne-i Swinburne Műszaki Egyetem szakértői 12 gyógynövény-kivonatot vizsgáltak meg, amelyekről feltételezték, hogy lelassítják a szénhidrát-anyagcserét szabályozó két enzim működését, így hozzájárulhatnak a vércukorszint csökkentéséhez.

”A cukorbetegség az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján több mint 180 millió embert érint a világon” – mondta Dr. Enzo Palombo, a kutatást végző orvosok egyike. ”Több mint 800 növényt használnak valamilyen formában a diabétesz természetes kezelésére, de a vércukorszint egészséges szinten tartása mellékhatások nélkül kihívást jelent” – tette hozzá, s kiemelte, hogy a modern gyógyszerészet is egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gyógynövényekre.

A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a vizsgált növények legtöbbje eredményesen használható a cukorbetegség megelőzésére és kezelésére. A hét ausztrál és az öt indiai gyógynövény között van, amelyik hatékonyan szabályozza az alfa-amiláz és az alfa-glükozidáz enzimek termelését – ezek felelősek az étrendből származó szénhidrátok egyszerű cukorrá történő bontásáért szervezetünkben.

A tesztek során az ausztrál szantálfa (Santalum spicatum) és a kelet-indiai kinofa (Pterocarpus marsupium) teljesített a legjobban. Rajtuk kívül a homoki akác (Acacia ligulata), a terpentin (Beyeria leshnaultii), a selyembab (Mucuna pruriens) és a latinul Boerhaavia diffusa névre hallgató, lila virágú növény mutatott alfa-glükozidázt lassító hatást.

Bizonyosságot nyert a homoki akác és egy másik ausztrál akácfajta, az Acacia kempeana antioxidáns hatása, melyek a szabad gyökök eltávolítása révén enyhítik a diabéteszt.

A kutatás eredményei a BMC Complementary and Alternative Medicine című folyóiratban jelentek meg.