Gyógyítható az emlőrák az implantátummal rendelkező nőknél?

„Egyre növekszik a mellnagyobbító műtéten átesett emlőrákos nők száma” – mondta dr. Robert R. Kuske, az Arizonai Egészségtudományi Centrum radiológus- onkológusa. „Természetesen ezek a nők az átlagosnál is jobban aggódnak a megjelenésük miatt és ezért választási lehetőségeket kell biztosítanunk nekik.” Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társasága szerint a mellnagyobbítás a legnépszerűbb kozmetikai sebészi beavatkozás az USA-ban, 2007-ben 347500 műtétet hajtottak végre. Ez a 2000-es évhez képest 64%-os növekedést jelent.

Körülbelül minden nyolcadik nő, aki mellnagyobbító operáción esik át, az élete során valamikor emlőrákos lesz.  Az implantátummal rendelkező nők esetében a leggyakoribb emlőrák kezelési módszer a bőrtakarékos emlőeltávolítás és az implantátum cseréje. A műtét utáni tejles emlőbesugárzás is egy kezelési lehetőség, de a gyógyulási folyamat során az implantátum körül hegszövet képződhet, ez az implantátum megkeményedését és nagyfokú fájdalmát okozhatja, valamint torzíthatja az emlő formáját is.  Az emlők brachyterápiája a sugárkezelés egy formája, amely – az emlőeltávolítás után – az emlő kisebb, célzott területére nagyobb dózisban adható. A radioaktív „magokat” – képalkotó és számítógépes ellenőrzés mellett – vékony műanyag csöveken vagy katétereken keresztül juttatják a megfelelő helyre. A magok időközönként nagy dózisú sugárzást bocsátanak ki.

Ezzel a módszerrel a hegszövet képződés minimális, az implantátum érintetlen marad és a kezelési idő az emlő teljes besugárzásának 6 és fél hetéhez képest csupán 5 napra rövidül. #img1#

A tanulmányban 65 korai stádiumú emlőrákkal diagnosztizált nő szerepelt, akiket az emlő eltávolítás után brachyterápiában részesítettek. A nők 5 napon keresztül napi két dózisban kapták a besugárzást. A követési periódus 6 hónaptól 5 évig terjedt. Egyik beteg sem észlelte a tumor visszatérését a követési időszak alatt. A kozmetikai eredményt a betegek 95%-a kiválónak, a maradék 5% pedig jónak tartotta. Az implantátum megkeményedése egy betegben sem volt észlelhető.

„A brachyterápia – a hagyományos kezeléssel összehasonlítva – kiváló alternatívát jelent ezeknek a nőknek” – mondta dr. Kuske. „Az eljárás nagyon jó hatásfokú a tumor megfékezésében, kevesebb a mellékhatása és könnyebben illeszthető a normális életvitelbe.”