Gyakran feltett kérdések

Mi a melatonin?

A melatonin a szervezetben éjjel termelődő hormon. Az agy középső részén elhelyezkedő tobozmirigy választja ki természetes módon, válaszul a sötétség beálltára.

Mi a melatonin szerepe?

A melatonin a szervezet 24-órás belső óráját, vagyis a cirkadián ritmust szabályozza. A melatonint a tobozmirigy választja ki a sötétség hatására, azért, hogy álmosságot idézzen elő és el tudjunk aludni. Azon kívül, hogy természetes altatószer, a melatonin antioxidánsként is funkcionál, mivel alvás közben kijavítja a sejtkárosodásokat a szervezetünkben.

Kinek van szüksége melatonin pótlásra?

A melatonin tabletta alapvetően az álmatlanságban szenvedő emberek számára a leghasznosabb, de azoknak is bátran ajánlható, akik rendszeresen fogyasztanak altatószereket, mivel biztonságos és természetes megoldást kínál az alvás előidézésére.

Biztonságos-e a melatonin alkalmazása?

Általánosságban, normál dózisok szedése mellett a szervezet jól tolerálja a melatonint. Esetenként beszámoltak kisebb mellékhatásokról, olyanokról mint pl. furcsa szájíz, fejfájás vagy élénk álmok/rémálmok. Ezzel együtt, a betegek többsége nem tapasztalt semmilyen mellékhatást.

Vannak-e mellékhatásai a melatonin szedésnek?

A melatonin nagyon biztonságos anyagnak tekinthető, mivel nincsenek dokumentált mellékhatásai. Egyesek viszont arról számoltak be, hogy a melatonin bevétele után élénkebbek lettek az álmaik.

Túl lehet-e adagolni a melatonint?

Rendkívül magas melatonin dózisok szedésével összefüggésben sem dokumentáltak akaratlan eszméletvesztést vagy más ehhez hasonló problémát.

Biztonságos-e számomra a melatonin szedés a várandósság vagy a szoptatási időszak alatt?

Terhes nők és szoptatós anyák számára rendszerint nem javasoljuk a melatonin szedését.

Hatással van-e a melatonin az autóvezetésre?

A melatonin bizonyítottan csökkenti az éberséget a bevétele utáni pár órában, ezért vezetés vagy gépkezelés előtt nem javasolt a szer alkalmazása.

Miért borítja fel az alvást az éjszakai mőszak?

Azoknak, akik éjszaka dolgoznak (futószalag mellett éjszakai mőszakban, egészségügyi dolgozók éjszakai beosztásban, légi-utaskísérők stb.) – azokban az órákban kell ébren lenniük, amikor normális esetben a szervezetnek pihennie kellene. Ez a helyzet felborítja az alvás-ébrenléti ciklust a szervezet melatonin termelésébe való beavatkozással, mivel a mesterséges világítás blokkolja a szervezet melatonin termelését.

Tönkreteszi-e az alvást, ha felkapcsolom a világítást a fürdőszobában?

A mesterséges világítás minimálisan rövid idő alatt is felboríthatja a melatonin termelést. Ezért az a legjobb, ha nem kapcsoljuk fel a villanyt, ha éjszaka ki kell mennünk a mosdóba. Lehetséges megoldás éjjeli lámpát szerelni a fürdőszoba melletti előtérbe, mert a tompa fény elegendő ahhoz, hogy lássunk, ahhoz viszont gyenge, hogy kiébredjünk.

Helyettesítheti-e a melatonin a vényre kapható altatószereket?

Akik rendszeresen fogyasztanak vényre kapható altatószereket, gyakran tapasztalják, hogy a melatonin segítségével sikerül letenniük a szintetikus altatószert. Az álmatlanságban szenvedő emberek sok esetben a melatonin tablettával tudják kiváltani állandó altatójukat.

””

Egyformán jó-e minden melatonin-fajta?

Nem, jelentős minőségi különbségek vannak a forgalomban lévő különböző melatonin tabletták között. Javasoljuk, hogy ragaszkodjanak az olyan jó minőségő melatonin készítményekhez, melyeket gyógyszeripari szintő hatóanyagokból állítanak elő. Az ilyen készítmények gyártása szigorú gyógyszeripari követelmények között zajlik, ami minimálisra csökkenti az összetevők hamisításának kockázatát.

Megelőzhető-e a melatoninnal az időzónaváltás-szindróma?

Igen, azok, akiknek több időzónát kell átlépniük (transzatlanti repülőutak során), azt tapasztalják, hogy a melatoninnal sikerül visszazökkenniük normál alvási ritmusukhoz. Ennek az oka az, hogy a melatonin kicselezi a szervezetet, olyan napszakban is azt sugallva számára, hogy ideje lefeküdni, amikor a szervezet az alvás-ébrenléti ritmus más fázisában tart. A melatonin megérkezéskor segít alkalmazkodni a célállomás időzónájához, hazatéréskor pedig visszarázódni az ottani ritmusba.