Gyakrabban jelentenek beteget a gyógyult rákbetegek

”A rákot túlélő dolgozók még öt évvel a betegségük után is egészségügyi problémákkal, illetve csökkent munkaképességgel küzdenek” – magyarázta Steffen Torp, az egyetem munkatársa. A kutatók több mint 2000 ráktúlélő valamint 3200 egészséges munkavállaló adatait nézték át. Kiderült, hogy a betegség diagnózisát követően az alkalmazottak 75 százaléka vett ki betegszabadságot, majd a következő négy évben a férfiak 23 százaléka, a nők 31 százaléka ment betegszabadságra. Ehhez képest az egészséges férfiak csupán 18 százaléka, míg a nők 27 százaléka maradt otthon betegség miatt.

A kutatók a felépülés öt évében nyomon követték a rákot túlélő emberek életét, és kideürlt, hogy a betegszabadságok tekintetében fontosabb befolyásoló tényezők voltak a szocio-demográfiai szempontok, mint a rák súlyossága, vagyis főként inkább az számított, hogy valaki egyedül neveli-e a gyermekét, vagy például mi a legmagasabb iskolai végzettsége.

Ezt a megállapítást a korábbi kutatások eredményei is alátámasztják, amelyek szintén arról számoltak be, hogy bár a rákot túlélők visszatérnek dolgozni, munkaképességük jelentősen romlik. A kutatók azonban hangsúlyozzák, hogy fontos a gyógyult dolgozók támogatása, mivel az, hogy visszatérnek dolgozni, önbecsülésüket is növeli.

A tanulmány a Journal of Cancer Survivorship oldalain jelent meg.