Genetikai vizsgálat véd a felesleges kezeléstől

Az egy sor súlyos mellékhatással járó kemoterápiát gyakorta alkalmazzák emlőrákos betegek esetében a műtétet követően a daganat kiújulásának megelőzése érdekében, pedig a kezelésre sok esetben nem is lenne szükség. Az amerikai kutatók által kifejlesztett Oncotype DX nevű vizsgálat segítségével azonban az orvosok meghatározhatják a betegség kiújulásának valószínűségét, valamint azt, hogy szükség van-e további beavatkozásra.

A nem invazív teszt az emlődaganat egy kis szövetmintájának felhasználásával a gének egy olyan csoportjára összpontosít, amelyek befolyásolják, milyen valószínűséggel növekszik a daganat, és hogyan reagál a kezelésre. Az eredmények alapján a kezelőorvosok pontosan látják, hogy érdemes-e kemoterápiát alkalmazni, amely kimerültséggel, hányingerrel, hányással és hajhullással járhat.

Simon Holt, a walesi Hywel Dda Health Board emlődaganat specialistája egy kutatás révén kimutatta, hogy a betegek 46 százaléka részesül feleslegesen kemoterápiában. Az általa vizsgált 142 ösztrogénreceptor-pozitív emlőrákos beteg közül mindegyik páciensnek felajánlották először a kemoterápiát. A szakértő azt reméli, hogy ha egész Nagy-Britanniában bevezetik a genetikai vizsgálatot, az nagymértékben javítani fogja a döntéshozást ezen a téren.

Holt, aki eredményeit a San Antonió-i Emlőrák Szimpóziumon tette közzé, az új kezelés lehetséges pénzügyi előnyeit is ecsetelte. A brit egészségügy a rák diagnózisával és kezelésével összefüggő kiadásai a becslések szerint körülbelül 9,4 milliárd fontra rúgtak. Holt úgy véli, hogy az Oncotype DX vizsgálatnak köszönhetően okosabban lehetne felhasználni a forrásokat, és egyúttal a betegeket is meg lehetne menteni a felesleges kemoterápiától.

A nők leggyakoribb rosszindulatú daganatának számító betegséget Magyarországon évente körülbelül 5500 nőben diagnosztizálják. A mellrák hazánkban évente több mint 2300 nő halálát okozza.