Genetikai teszttel tökéletes lehet a szívgyógyszer adagolása

A két vezető orvosi kutatóintézet, a Medco Kutatóintézet és a minnesotai Mayo Klinika közös klinikai vizsgálatából az derült ki, hogy a kórházi tartózkodást egyharmadával lehet csökkenteni azzal, hogy genetikai vizsgálattal meghatározzák a betegek érzékenységét a warfarinnal szemben.

A fél évszázada ismert, a világon a leggyakrabban alkalmazott véralvadásgátló gyógyszert, a warfarint arra használják, hogy szívroham után visszaszorítsák a betegben az újabb szívroham illetve az agyi érkatasztrófa kockázatát. Vérrögképződés, tüdőembólia és más szövődmények ellen is alkalmazzák pitvarfibrilláció vagy szívbillentyűpótló műtét után. Az Egyesült Államokban évente körülbelül kétmillió beteg kezd warfarin kezelést.

Ha azonban nem a megfelelő dózisban alkalmazzák, jelentős kockázatok merülhetnek fel a gyógyszer használatával kapcsolatban. A warfarin terápia során az orvosoknak szigorúan ellenőrizniük kell a betegeket, mert a terápiás hatáshoz szükséges adag nagyon közel áll ahhoz az adaghoz, amely negatív  reakciókat okozhat. A betegek legalább 20 százaléka kerül kórházba vérzéssel a gyógyszer szedésének első hat hónapjában, és a warfarin számít a gyógyszerrel összefüggő sürgősségi kezelések leggyakoribb okának az idősek körében. Az orvosok azt állítják, hetekig vagy akár hónapokig is tarthat, mire többszöri vérvizsgálattal és dózisigazítással sikerül meghatározni az egyes betegek számára megfelelő adagot. Ez idő alatt a betegek a trombózis, a vénában kialakuló vérrögképződés okozta súlyos rendellenesség megnövekedett kockázatával néznek szembe, amennyiben túl kevés warfarint kapnak. Ha azonban túl sok warfarint alkalmaznak, a betegeket a vérzés veszélye fenyegeti.

Az Amerikai Kardiológus Kollégium atlantai konferenciáján nyilvánosságra hozott kutatásból az derül ki, hogy a genetikai vizsgálat segítségével a klinikai orvosok pontosabban megállapíthatják a gyógyszer optimális adagját az egyes betegek számára.

„A genetikai vizsgálat olyan eszköz, mellyel a klinikai orvosok korán és pontosabban megállapíthatják a legjobb warfarin dózist”- nyilatkozta Dr. Robert Epstein, a Medco Kutatóintézet vezetője. „A genetikai vizsgálatnak köszönhetően a betegek gyorsabban juthatnak hozzá a stabil adaghoz, így a negatív kimenetelek alacsonyabb kockázatával kell szembenézniük.”

A kedden nyilvánosságra hozott, első országos szintű tanulmányban 896 beteg vett részt 49 amerikai államban. A kutatók azoknak a betegeknek a kórházi tartózkodását hasonlították össze, akik warfarin kezelésük során korán átestek genetikai vizsgálaton, illetve a 2688 tagú kontroll csoportét, akik warfarint szedtek, de nem végeztek rajtuk genetikai vizsgálatot. A vizsgálat azt mutatta, hogy a warfarint szedő szívbetegek kórházi tartózkodása körülbelül 30 százalékkal csökkent, amikor genetikai információ állt a gyógyszert felíró orvosok rendelkezésére.

Az orvosok elmondták, hogy a genetikai vizsgálatnak és a kevesebb találgatásnak köszönhetően az alacsony warfarin-érzékenységű betegek nagyobb dózist kaphatnak a stroke kockázatának csökkentése érdekében, ugyanakkor a gyógyszerre rendkívül érzékeny betegek alacsonyabb dózist kaphatnak, hogy elkerülhessék a belső vérzés veszélyét.

Az Egyesült Államokban a kórházi tartózkodás magas költségéből kiindulva Epstein szerint ha 100 vizsgált betegből csak kettő beteg kórházi tartózkodását sikerül csökkenteni, már az is behozza a genetikai vizsgálatok költségét.