Genetikai tényezők segítik majd a prosztatarák szűrését

Jelenleg a prosztatarákot egy PSA-nak nevezett tumormarker segítségével szűrjük. A PSA (prosztata-specifikus antigén) vérszintjének vizsgálata ellentmondásos, normál szintjét nehéz úgy meghatározni, hogy minden beteget kiszűrjünk anélkül, hogy sokakat fölöslegesen ijesztgessünk ( ez a vizsgálat szenzitivitása és specifitása).

A 10 ng/ml alatti PSA esetén a férfiak harmadának nincs prosztatatumora, míg néhányan 2,5-ös PSA szint ellenére is betegek. Az orvosok a PSA bizonyos szintjeinél rutinszerűen prosztatabiopsziát javasolnak, annak ellenére, hogy a PSA egyéb okok miatt is megemelkedhet, és a PSA normál szintjei között is nagyok az eltérések. A szűrés pontossága növelhető, ha az egyén genetikai profilját is feltérképezik. Ennek segítségével több beteget találnánk meg korai stádiumban anélkül, hogy egészséges férfiakat tennénk ki felesleges biopsziáknak. A gének ismeretében meghatározhatóak az egyéni PSA szintek, így pontosabban előrejelezhető az egyének prosztatarákkockázata.

William Catalona az Illiois-i Northwestern Egyetem urológia professzora résztvett a PSA-nak a kifejlesztésében. Számára is korán kiderült, hogy a PSA szintje egyéni, normál értéke az egyénre jellemző. A Decode Genetics, egy Reykjavikban működő biotechnológiai cég több ezer férfi SNP változatait vizsgálta meg, ez alapján azt tervezik, hogy eredményeiket a jövőben alkalmazni fogják a prosztatarák diagnosztikájában.

”Reméljük vizsgálatunk segítségével a PSA szűrés specifitása és szenzitivitása is növelhető” – nyilatkozta a kutatás vezetője, Kari Stefansson. A kutatók olyan DNS variációkat írtak le (single-nucleotide polymorphisms (SNPs)), melyek befolyásolják a PSA egyéni szintjeit. Az izlandi kutatócsoport a Science Translational Medicine című folyóiratban számolt be eredményeiről.

Kate Holmes, a Britain’s Prostate Cancer Charity kutatásainak vezetője szerint ”a vizsgálatokat nagyobb mintákon is el kell végezni, hogy az új elmélet pontosságát ellenőrizhessék”.