Forradalmian új eszköz a szívritmuszavar kezelésében

„Talán a műtét egészére nézve apróságnak tűnhet egy ilyen eszköz, de amikor a szíven belül végzünk operációt, minden kis részlet számít – nyilatkozta Dr. Bradley Knight, a Chicago Egyetem Központi Egészségügyi Centrumának orvosa – Az ilyen kényes és bonyolult műtéteknél elengedhetetlen a megfelelő eszközök alkalmazása, hiszen ezzel a mi munkánk is egyszerűbbé válik, és a sikeres operációk száma is növekszik.”

A 80 éves Ms. Ganschow atriális (pitvari) fibrillációtól szenvedett, amely szabálytalan és igen gyors szívritmust eredményezett nála. A pitvari fibrilláció során a szívpitvarok a kamrákhoz képest szabálytalan ritmusban vernek. Ez elégtelen vérellátást eredményez az egész szervezetben, amelynek tünetei a légszomj, a gyengeség és a zavart viselkedés.

Ms. Ganschow, aki élete első 75 évében kitűnő egészségnek örvendett, először öt éve észlelte a pitvari fibrilláció tüneteit egy hosszú repülőút során. Leszállás után rögtön felkereste orvosát, aki a diagnózis felállítását követően gyógyszeresen kezelte, több-kevesebb sikerrel.

Az orvosok a nő ágyékán keresztül egy katétert vezettek fel a bal pitvarba, ahol rádiófrekvenciás energia segítségével kiiktatták a problémát okozó elektronikus jelátvivő útvonalat. A módszer három évig sikeresen működött, ezt követően az aritmia visszatért.

Az első beavatkozás következtében kialakult hegszövet miatt az orvosok nem tudták ismét a katéteres megoldást alkalmazni, ezért Ms. Ganschowt Dr. Knighthoz irányították a Chicago Egyetem Központi Egészségügyi Centrumába. Dr. Knight az NRGTM transseptális tűt alkalmazta a műtét során, amellyel erősebb mechanikai behatás nélkül apró lyukat ejtettek Ms. Ganschow atriális septumán, amelynek segítségével könnyen bejuthattak a bal pitvarba.

A katétert így ismét be tudták helyezni Ms. Ganschow pedig már másnap visszatérhetett otthonába, mindennapi teendőihez. „Az NRGTM tű kiváló megoldás lehet ilyen esetekben, ahol egy korábbi beavatkozás nem teszi lehetővé a régi módszer újbóli alkalmazását – nyilatkozta Dr. Knight – Reméljük ez az új eszköz sok szívbeteg életét mentheti meg, és teheti könnyebbé.”