Forradalmi szívműtét egy zebrahalon

A szóban forgó csodahal a zebradánió vagy zebrahal (Danio rerio), a trópusi folyók és akváriumok csíkos őshonos lakója, amely a laboratóriumokban értékes eszközként szolgál a szövetnövekedés tanulmányozására – derül ki egy csütörtökön közzétett tanulmányból. A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a zebrahal az egyik első állat, amelynek DNS kódját szekvenálták, képes helyreállítani szívét még akkor is, amikor akár egyötödét kimetszették.

A Nature folyóiratban megjelent tanulmány szerint e figyelemreméltó megújulási képesség mögött a gata4 gén állhat, amely normál esetben a zebrahal embrióban aktiválódik a szív kifejlesztésére. A Duke University Medical Center kutatói egy olyan gént használtak, amely egy ragyogó fluoreszcens gént választ ki annak jelzőjeként, mikor aktiválódik a gata4. Az egészséges zebrahalakban nem volt fluoreszcencia. Amikor azonban a hal szívének egy kis részét kimetszették, a szívizomsejtek egyik alpopulációja a kamra külső fala mentén fluoreszkálni kezdett, majd végül szaporodással kipótolták a sérülést.

E sejtek összegyűjtési módjának megértése segíthet a szívrohamon átesett betegeken, mely rendellenesség elpusztítja a szív sejtjeit, és a szövetek veszélyes hegesedését okozza.

„E jelentős sejtpopuláció tanulmányozásával olyan eredményekre számíthatunk, amelyek segíthetnek a beteg emberi szív helyreállításában” – nyilatkozta Kazu Kikuchi, a tanulmány vezető szerzője.

„Egyelőre nem ismerjük azokat az instrukciókat vagy mechanizmusokat, melyek mobilizálják a sejteket és szaporodásra ösztönzik őket, de már tudjuk, ezek a sejtek vesznek részt az új izom növekedésében”- mondta Kenneth Poss, a Duke Egyetem sejtbiológus professzora. „Emberi szívünk nem tűnik olyan összetettnek, hogy ne lehessen képes a regenerálódásra.”