Folsav és B vitamin pótlással nem csökkenthető a szív-érrendszeri megbetegedések száma

„A homocisztein (egy emberi szervezetben keletkező aminosav)-szint közvetlen összefüggést mutat a szív-érrendszeri megbetegedésekkel korábbi megfigyelések szerint. A napi folsav, B6, B12 vitamin kombináció pótlásával (változó mértékben) sikerült csökkenteni a homocisztein-szintet egyes tanulmányokban,” – írják a szerzők.  A Harvard Egyetem kutatói korábbi megfigyeléseket alapul véve, nagyobb hasznot reméltek a B-vitamin pótlástól a nők körében, akik amúgy is alulreprezentáltak a klinikai kutatásokban. Összevetve a nők körében végzett kutatások kisebb mennyiségét, és az ösztrogén hatását a homocisztein szintre, egy adekvát randomizált vizsgálat még szükséges a nők homociszetin-szint csökkenésének vizsgálatára.

Dr. Christine M. Albert, a Brigham Női Klinika valamint a Harvard Egyetem közegészségtan tanára 7 éves vizsgálatot végzett munkatársaival  a magas rizikójú szív-érrendszeri  (kardiovaszkuláris) megbetegedésben szenvedő nők körében. Azt vizsgálták, hogy a napi folsav, B6, B12 vitamin pótlással csökkenthetők-e a szív-érrendszeri megbetegedések. Folyamatos randomizált kutatásuk során összesen 5.442 egészségügyben dolgozó nőt a 42 évesnél idősebb korosztályban, akiknél az anamnézisben  (kórtörténetben) szív-érrendszeri megbetegedést, esetleg három vagy annál több szívkoszorúér rizikót találtak.

A kezelt betegeknek (2,5mg) folsavat, (50mg) B6 vitamint és (1mg) B12 vitamint tartalmazó tablettát adtak, illetve ennek megfelelő placebót (hatóanyag nálküli tabletta). A 7,3 éves után követés alkalmával 796 résztvevőnél (14,6 %) alakult ki kardiovaszkuláris történés (szívroham, gutaütés, koszorúér megbetegedés, vagy haláleset), egyeseknél több alkalommal is. A vizsgált időszak alatt nem találtak különbséget a megbetegedések előfordulási arányában a kezelt és kontrol csoport között. A kezelt csoportban 406 nőnél (14,9 %), a placebo csoportban 390 nőnél (14,3 %) tapasztaltak valamilyen szív-érrendszeri megbetegedést.

A szakemberek külön is vizsgálták a kardiovaszkuláris eseményeket: szívinfarktust, gutaütést, szív-érrendszeri halálesetet és így sem találtak eltérést a vizsgált csoportok között. Mindemellett a kutatók megfigyelték, hogy a kezelt csoport homocisztein vérszintje 18,5 %-al alacsonyabb volt a kontrol csoporthoz képest.

„Az eredményeink megerősítik a férfiak körében végzett randomizált kutatási eredményeket, mely szerint a szív-érrendszeri megbetegedésekben a folsav és B vitamin pótlás nem csökkenti a megnövekedett kardiovaszkuláris rizikót.”- nyilatkozták a szerzők.