Fokhagymaolaj a szív védelmében

Alacsony koncentrációban a kén-hidrogén, más néven a hidrogén-szulfid bizonyítottan hatásos védelmet nyújt a szívkárosodás ellen, de sajnos ez a meglehetősen instabil és illékony elegy nehezen alkalmazható terápiákon. Ezért az Emory Egyetem orvostudományi karának kutatói kísérletezni kezdtek a diallil-triszulfiddal, a fokhagymaolaj egyik fontos komponensével, annak érdekében, hogy ki tudják fejteni a kén-hidrogén szívre gyakorolt jótékony hatását. A kutatások során kiderült, hogy a hidrogén-szulfid a legtöbb esetben tökéletesen helyettesíthető diallil-triszulfiddal, mondta David Lefer, az Emory Egyetem sebészprofesszora.

A kutatócsoport jelenleg egy olyan tabletta előállításán dolgozik, amely a szervezetbe juttatja a kén-hidrogént, így a továbbiakban a sürgőségi eseteket leszámítva nem lenne szükség injekció beadására, mondta Lefer professzor, az Emory Egyetemi Kórház Kardiológiai Kutatólaboratóriumának igazgatója.

Az állatkísérletek során Benjamin Predmore, Lefer egyik kutatótársa 45 percen keresztül mesterségesen blokkolta a kísérleti egerek artériáját, hogy szívinfarktust szimuláljon, majd röviddel a véráramlás visszaállítása előtt diallil-szulfidot adott be nekik. Az elegy körülbelül 61 százalékkal csökkentette a szívizom szöveteinek károsodását a kontrollcsoporthoz viszonyítva.

”A megfelelő oxigén- és vérellátás megzavarása károsítja a mitokondriumot, és a mitokondriális integritás hiánya azonnali sejtpusztuláshoz vezet. A diallil-szulfid hatására azonban a mitokondrium funkciója ideiglenesen leáll, így nem sérülnek a szövetek” – magyarázta Predmore. A kutatás részletei az Amerikai Szív Szövetség (AHA) a floridai Orlandóban megrendezett tudományos konferenciáján ismertették.