Fokhagyma a magas vérnyomás ellen

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Az Adeliade Egyetem munkatársai ötven olyan beteget kerestek fel, akik hiába részesültek gyógyszeres kezelésben, nem javult az állapotuk. Arra voltak kíváncsiak, fokhagymatartalmú készítményekkel lehetséges-e változást előidézni náluk. A növényről eddig is tudták, hogy sikeresen csökkenti a koleszterinszintet.

A kísérleti alanyok 12 héten keresztül szedtek fokhagymakapszulát, napi négy alkalommal. Azok esetében, akik placebót (hatóanyag nélküli készítmény) kaptak, nem állt be változás, ellentétben a többiekkel, akik vérnyomása átlagosan 10 Hgmm-rel csökkent.

”Nagy jelentőségű ez a felfedezés, mivel a hipertóniában szenvedők mindennapi kezelésében is hasznosítható” – nyilatkozta Karin Ried, a vizsgálatokat vezetpő egyik kutató. ”Elsődleges célunk most az, hogy felmérjük, milyen hatást vált ki a fokhagyma az eredménytelenül kezelt magasvérnyomásos betegek esetében.” – tette hozzá.

Szakértők figyelmeztetnek azonban, hogy ilyen fajta kezelést kizárólag orvosi ellenőrzés mellett szabad folytatni, mivel a fokhagyma egyéb gyógyszerekkel együtt fogyasztva nem várt mellékhatásokat okozhat.

A kutatásról készült tanulmány a Maturitas című folyóiratban jelent meg.