Fogyasztóműtéttel a cukorbetegség ellen

A kettes típusú cukorbetegséget a szegényes étrenddel, a mozgáshiánnyal és az elhízással hozzák kapcsolatba. 2050-re az Egyesült Államok lakosságának akár egyharmadát is érintheti, ha az emberek továbbra is ilyen ütemben híznak, és ilyen keveset mozognak.

George Alberti, a londoni Imperial College kutatója így nyilatkozott: ”Az elhízott cukorbetegek esetében már sokkal korábban fel kéne merülnie a bariátriai műtét lehetőségének, nem csak akkor, amikor már minden más gyógymóddal kudarcot vallottak. A kettestípusú cukorbetegség kezelésének szerves részévé kellene, hogy váljon ez az eljárás.”

Nemrég az Allergan nevű cég piacra dobott egy Lap-Band névre hallgató eszközt, amit korábban csak a legalább negyvenes BMI-vel rendelkező felnőtteknél engedélyeztek. Most már a 30-40 közötti BMI is elég ahhoz, hogy valakinél ennek az eszköznek a beültetését javasolják.

A kutatók úgy vélik, hogy a 35-nél magasabb BMI-vel rendelkezők esetében, akiknek túlsúlyuk mellett még kettestípusú cukorbetegségük is van, automatikusan szóba kell jönnie a fogyasztó műtét lehetőségének.