Fogyasszunk szárított paradicsomot a prosztatarák megelőzésére!

„Sok növény különböző feldolgozott (főtt, reszelt, turmixolt, szárított) formában nagyobb tápértékkel rendelkezik, beleértve a rákmegelőző hatásukat is. Úgy tűnik, hogy a paradicsom esetében ezt az eredményt leginkább a szárított formájának paradicsompürévé higítása adja” – mondta Valeri V. Mossine biokémia-professzor a Missouri Egyetemről.

A paradicsomkészítmények prosztatarák elleni hatását már több tanulmány gyanította, de a pontos mechanizmust nem tudták leírni. Mossine és munkatársai bemutatták, hogy a FruHis, egy szerves szénhidrát jelenléte a szárított paradicsomban erős védőhatást fejt ki.

A kutatók húszas csoportokban osztottak patkányokat. Különleges étrenden tartották őket, illetve paradicsomport vagy paradicsomkrémet, ill. ez utóbbi FruHis-zel dúsított változatát kaptak. Ezután az összes állatot beoltották prosztatarákot okozó anyagokkal. A FruHis-zel kombinált paradicsomkrémen tartott állatok túlélési ideje volt a leghosszabb: 51 hét.

A paradicsomport fogyasztó csoport tagjai átlagban 50 hetet éltek még, a csak paradicsompürével tápláltak 45 hétig éltek, a kontrollcsoport tagjai pedig 40 hétig. A boncolás során a FruHis-zel kevert paradicsompürét fogyasztott patkányok 10 %-ánál találtak daganatos elváltozásokat. A paradicsomporral etetett csoportban ez az arány 30 % volt, a csak paradicsompürét fogyasztóknál 25 %, a kontroll-csoportban pedig 60 %.

Mossine elmondta, hogy a paradicsom alapú termékek védőhatása kizárólag a prosztatára érvényes, ami megerősíti az eddigi kutatások megállapításait. A többi rákfajta előfordulása nem volt annyira gyakori, hogy megvizsgálhatták volna. Mossine és kollégái in vitro vizsgálták a FruHis és 14 másik D-fruktóz aminosav rákellenes összetevőit, és azt találták, hogy a FruHis koncentrált formában véd az ellen a DNS-károsodás ellen, mely a prosztatarákhoz vezet. Likopinnal kombinálva a FruHis 98 %-ban megállította a daganatos sejtek növekedését.

„A tanulmányt megelőzően a kutatók a védőhatást az aszkorbinsavnak, a karotinnak vagy a fenolnak tulajdonították. A FruHis lehet a legújabb étkezési antioxidáns. Az ehhez hasonló kísérletek azt sejtetik, hogy a FruHis és a likopin kombinációját meg kellene vizsgálni, mint lehetséges terápiás tumorellenes szert, nem csak mint megelőző módszert.”

Habár Mossine óva intett attól, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le az állatkísérletekből, „az eredmény újabb szálat hozhat a likopin és a paradicsomból készült termékek hatásáról szóló vitába. Csak az emberkísérletek után mondhatunk biztosat.”