Finomodik az onkológiai terápia

„A daganatos betegségek kezelésében az elmúlt húsz évben alulbecsültük a betegek életminőségének javulását” – mondta el az újságíróknak Jennifer Obel, a NorthShore Egyetem Egészségügyi Rendszer szakorvosa az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság 45. éves gyűlésén a floridai Orlandóban. „Sokkal hatékonyabban tudunk segíteni a betegeknek a daganatokkal és a kezeléssel járó fájdalommal, hányingerrel és más tünetekkel való megbirkózásban.”

Egy hétfőn nyilvánosságra hozott klinikai vizsgálat azt mutatta, hogy egy antibiotikus hatású gyógyszerrel együtt alkalmazott krém felére csökkenti a Vectibix és Erbitux nevű daganatellenes szerek által okozott bőrtüneteket. Mindkét gyógyszer az ún. epidermális növekedési faktor receptorára (EGFR) hat, amely szerepet játszik a daganatos sejtek növekedésében, ezeket akkor adják, ha a hagyományos kemoterápia nem járt sikerrel.

A Vectibixet és az Erbituxot áttétes vastagbélrákban is használják. A gyógyszerek mellékhatása „borzasztó lehet a betegek számára. Ez sok pácienst visszatart a gyógyszerek szedésétől, másoknál pedig késlelteti vagy megzavarja a kezelést, ezáltal csökken a terápia hatékonysága” – magyarázta Edith Mitchell, a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatója.

Mitchell azt javasolja, hogy „az ezeket a gyógyszereket kapó páciensek számára standard kezelés legyen” a hidratálókat, fényvédőket, helyileg ható szteroidos krémeket és antibiotikus hatású doxiciklint tartalmazó szerek naponta kétszeri használata. A megelőző kezelés segítségével elkerülhetők az olyan mellékhatások, mint a hányinger, a vérszegénység és a fáradékonyság is.

A Merck és a brit gyógyszeripari óriás, az AstraZeneca hétfőn bejelentették, közösen fejlesztenek ki egy terápiás tervet két kísérleti gyógyszer segítségével. A trend szerint egyre inkább gyógyszerkombinációkat használnak a kezelésben. A preklinikai eredmények azt mutatják, hogy a Merck MK-2206 elnevezésű szere és az AstraZeneca AZD6244-es vegyülete felerősíti egymás daganatellenes hatását. A két kutatócsoport együttműködik majd a két gyógyszer kombinációjának hatásait értékelő klinikai vizsgálat során és közösen állják a fejlesztések költségeit is.

Egy másik tanulmány azt mutatta, hogy a rövidebb, ám célzottabb sugárterápia korai stádiumú emlőrák esetén éppolyan hatásos lehet, mint az intenzívebb kezelések, ám kevesebb mellékhatással kell számolni. „A tanulmány azt sugallja, hogy a részleges emlőbesugárzás biztonságos és megvalósítható korai stádiumú emlőrák esetén, mivel nem teszi kockára a betegek túlélését és nem növeli az áttétek kockázatát” – nyilatkozta Antonis Valachis, a Görögországi Folyamatos Kutatásért Szövetség tagja. Kihangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, mivel ez a tanulmány csak három klinikai vizsgálat és 1140 nő segítségével készült.

Petefészekrák esetén a gyakran végzett vérvizsgálattal korán kimutatott relapszus nem javítja a már kezelésen átesett nők túlélését, olvasható egy vasárnap közzétett tanulmányban. A remisszióban lévő petefészekrákos nőknél gyakran (háromhavonta vagy gyakrabban) végzik el a CA125 szintjét vizsgáló tesztet annak reményében, hogy korán kimutatják a daganat kiújulását. „Mivel a korai kemoterápiának nincs előnye, a betegek inkább lemondanak a gyakori vizsgálattal összefüggő kényelmetlenségekről és szorongásról, valamint a relapszus korai kezeléséről” – mondta el Gordon Rustin, a brit Hertfordshire-ben található Mount Vernon Onkológiai Központ orvosától.