Figyeljünk étrendünkre

Az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap május 18-ai számában publikált kísérletek során a kutatók 69 túlsúlyos és cukorbetegségre hajlamos önkéntes étrendjét változtatták meg. Az önkénteseknek 8 héten keresztül azt a speciális diétát kellett követniük, amelyben ugyan nagy változásokat nem alkalmaztak, de csökkentették a bevitt szénhidrát és zsír mennyiségét. A zsírszegény étrendet követők étrendje 27 százalék zsírból és 55 szénhidrátból állt, míg a szénhidrátban szegény étrend 29 százalék zsírból és 43 százalék szénhidrátból.

”Nyolc héttel később a zsírszegény étrendet követők inzulin-kiválasztása és glükóz-toleranciája jelentősen javult és szervezetük is jobban reagált az inzulinra – nyilatkozta Barbara Gower, az Alabama Egyetem étkezési tudományok professzora – A hatás különösen a fekete önkéntesek körében volt jelentős.”

”Érdekes, hogy a kísérletben azoknak az önkénteseknek is javultak az eredményei, akik nem fogytak. Ebből is látszik, hogy az ételek minősége és nem mennyisége a fontos. Ha képesek vagyunk a napi zsírbevitelünket 27 százalékra csökkenteni, azzal máris sokat tettünk a cukorbetegség megelőzéséért.”

A kutatók szerint a szükséges étrendi változtatások annyira minimálisak, hogy akárki képes lehet betartani ezeket. ”A kísérletekben alkalmazott étrendek nagyon is megengedőek – nyilatkozta Laura Lee Goree, az egyetem étkezési tanácsadó munkatársa – Ezért a cukorbetegségre hajlamosak is könnyedén betarthatják az apró változtatásokat.”