Fiatalok körében is egyre gyakoribb a rák

Nők esetében a 15 és 29 év közti korosztályban évente átlagosan 1,4 százalékos emelkedés figyelhető meg a rákos esetek számát tekintve. Férfiaknál ez a növekedés alig éri el az egy százalékot. A felmérések szerint évente 2075 új daganatos esetet diagnosztizálnak a fiatalok körében. Ebből 326-an bele is halnak a betegségükbe.

A fiatal férfiak körében a hererák és a limfóma a leggyakoribb rákos megbetegedések, míg nőknél a limfóma és a pajzsmirigyrák vezeti a listát. A leggyakoribb rákos eredetű halálok ebben a korosztályban a leukémia. Az egyetlen adat, ami örömre adhat okot, az a daganatos betegségek ötéves túlélési esélyének aránya, ez ugyanis öt százalékot emelkedett a tíz évvel ezelőtti értékekhez képest (most 85 százalék).

Egy daganatos betegség rendkívüli lelki és fizikai terheket ró a páciensre és családjára egyaránt. A terápiás kezeléseknek súlyos mellékhatásaik lehetnek, és a fiatal túlélők a kezelés végére akár meddővé is válhatnak. Épp ezért rendkívül fontos lenne minél többet tenni a megelőzésért: a Pap teszt segíthet kiszűrni a méhnyakrákot, az erős napfény és a szolárium elkerülésével pedig csökkenthetjük a bőrrák kialakulásának esélyeit. Az egészséges életmód, a testmozgás és a dohányzás elhagyása pedig szinte minden betegség rizikóját csökkenti.