Fiatalabb nőkben gyorsabban nő a melldaganat?

Az eredmények szerint a tumor növekedési sebessége nagyon különbözőek a páciensek között, de általában elmondható, hogy a kor előrehaladtával a daganatok is lassabban nőnek. A daganatok növekedésének megértése különösen fontos a szűrővizsgálatok és a klinikai gyógyszerkipróbálások szempontjából.

A mostani vizsgálatok során a norvég Etiológiai Kutatási Intézet munkatársai 395 188, 50 és 69 év közötti nőt vizsgáltak meg. A daganatok növekedése páciensenként igen változó volt: eredményeik szerint minden huszadik tumor egy hónap alatt a duplájára, 10-ről 20 milliméteresre növekedhet, de nem ez az általánosan jellemző. Voltak olyan esetek, ahol ehhez a növekedéshez a tumornak hat évre volt szüksége. Az átlag duplázódási idő 1.7 év volt, ennyi idő kellett a daganatnak, hogy 10 milliméterről 20 milliméterre nőjön.

A szűrővizsgálatok szempontjából is igen fontos a daganatok növekedésének megértése, hiszen míg egy 5 mm-es daganatot csak az esetek 26 százalékában sikerült felfedezni, addig egy 10 mm-est már 91 százalékban. A kutatócsoport összevetette a most kifejlesztett növekedési modellt az eddig használatban lévő ún. Markov-modellel, és eredményeik szerint a mostani közel kétszer pontosabb, mint a Markov-féle változat.