Férfiak figyelem! Megelőzheted a prosztatarákot

Alapvető a fizikai aktivitás és a táplálkozás

Nemrégiben a Nutrition and Cancer című szaklapban publikálták azt a tanulmányt, amely a World Cancer Research Fund (WCRF) 8 ajánlását tartalmazza. Ezek a tanácsok ugyanis bizonyítottan csökkentik az agresszív prosztatarák rizikóját. A tudósok a bizonyítékok alapján erősen szorgalmazzák a rendszeres mozgást és az alacsony kalóriatartalmú egészséges ételeket. Alacsony kalóriatartalmúnak tekinthető az az élelmiszer, amelynek 100 grammjában 125 kalóriánál kevesebb található.
Ahhoz, hogy a kutatók fel tudják mérni az életmód szerepét, 2212 prosztatarákkal diagnosztizált férfi egészségügyi és életmódbeli elemeit térképezték fel. A 40 és 70 év közti férfiak valamennyien a North Carolina-Louisiana Prostate Cancer Project-re jelentkeztek. Kiderült, hogy azoknak a férfiaknak, akik a WCRF ajánlásai közül kevesebb, mint négyet tartanak be, 38 százalékkal nagyobb esélyük volt az agresszívebb rákfajtára, mint azoknak, akik több mint négy ajánlást betartottak.

Kialakult betegségnél is számít az életmód

A kutatások szerint jelentősen csökken az agresszív tumor kialakulásának kockázata azoknál, akik 500 grammnál kevesebb vörös húst esznek hetente. Olyannyira jelentős az életmód szerepe, hogy még azoknál a férfiaknál is csökkentheti a tumor agresszivitását, akiknél már kialakult a daganat. Sőt, a nyolc ajánlott életmódtanácsot figyelembe véve, minden egyes ajánlás betartása 13 százalékkal csökkentette az agresszív prosztatarák kifejlődésének kockázatát. Érdemes tehát figyelembe venni az alábbi az alábbi ajánlásokat és amennyire csak lehetséges ezek szerint alakítani az életmódot.

1. Kerüljük a túlsúlyt, maradjunk annyira vékonyak, amennyire ez még egészséges körülmények közt lehetséges.
2. Végezzünk naponta legalább 30 perc mozgást.
3. Kerüljük a cukros üdítőket és az energiában gazdag ételeket.
4. Minél többféle zöldség, gyümölcs és teljes kiőrlésű gabona kerüljünk a tányérunkra.
5. Együnk kevesebb vörös húst (mint a marha, a sertés és a bárány), és lehetőleg a legkevésbé feldolgozott húsokat válasszuk.
6. Erősen csökkentsük az alkoholbevitelt – férfiak ne igyanak többet, mint például napi egy pohár bor, nőknek ennél kevesebb ajánlott.
7. Kerüljük a sós ételeket, rágcsálnivalókat, és magunk is kevesebb sót használjunk.
8. Ne használjunk felelőtlenül daganatellenes kiegészítő készítményeket, e téren feltétlenül tartsuk be az orvos előírásait.

-A WCRF tanácsai igen hasznosak, feltétlenül érdemes eszerint alakítani az életmódot, mind a megelőzés, mind az eredményes gyógyulás céljából – hangsúlyozza dr. Szűcs László, az Oxygen Medical urológusa. – Az egészséges táplálkozás ráadásul nem csak a daganatok, de a gyulladások és más prosztatabetegségek kialakulása ellen is fontos védőfaktor.

www.oxygenmedical.hu