Férfi nemi hormonok irányítják a mellrák fejlődését

Az Amerikai Rákkutató Társaság ülésén elhangzott eredmények szerint ezen érzékelő sejtek blokkolása új utat nyithat a betegség gyógyításában, aminek bizonyítására klinikai vizsgálatokat terveznek.

Dr. Jennifer Richer és munkatársainak adatai alapján az összes mellrákos megbetegedés háromnegyedénél vannak jelen férfi nemi hormonnal működő receptorok, így az anti-androgén terápia ígéretesnek tűnik. Ez a kezelési forma már használatos a prosztatarák ellen. A szakértők eddig is tudták, hogy néhány mellráktípus bizonyos női hormonok, például az ösztrogén és a progeszteron befolyása alatt alakul ki. Az elterjedt gyógyszerek egy része az ösztrogénreceptorok blokkolásával fejti ki hatását.

Dr. Richer értekezése szerint a férfihormonok ugyancsak lényeges szerepet játszanak az emlődaganat létrejöttében, így a gyógyszerészeti fegyvertár ilyen irányú bővítésével növelhető a sikeres terápiák aránya. A friss kutatásból kiderült, hogy sok betegnél egyszerre vannak jelen női és férfi nemi hormonnal működő receptorok is, amelyek laboratóriumi körülmények között jól reagáltak az anti-androgén kezelésre.

A felfedezés az ösztrogénblokkolós terápia mellett visszaeső páciensek közül az androgén receptoros daganattal is rendelkezők számára a legígéretesebb. ”Izgatottan lépünk tovább a klinikai vizsgálatokra a mellrák anti-androgén kezelését illetően” – mondta Dr. Richer.