Félsz a mellráktól? Szedjél aszpirint!

Nemrég 2,7 millió, 38 különböző korábbi tanulmányban szereplő nő adatait egyeztették, hogy bizonyítékokat találjanak ezeknek a szereknek a szedése és az emlőrák előfordulásának az összefüggésére.

Azokban a nőkben, akik aszpirint szedtek, 13 %-kal ritkább volt az emlőrák előfordulása a gyógyszert nem szedőkhöz képest. Az ibuprofent szedők esetében a rizikócsökkenés 21 %-os volt. Bár csábító lehet, hogy úgy csökkentsük a saját emlőrák esélyünket, hogy beszedjük ezeket a recept nélkül is kapható fájdalomcsillapítókat, más néven nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket (NSAID), a kutatók figyelmezetnek, hogy ezek a szerek emésztőrendszeri vérzést okozhatnak és néhány NSAID fajta fokozhatja a szívproblémákat is. „Nem ajánlanám, hogy a nők NSAID-eket szedjenek emlőrák megelőzés céljából”, mondta a tanulmány szerzője, Dr. Bahi Takkouche, a Santiago de Compostelai Egyetem orvosa.  „Az NSAID-eknek nagyon súlyos mellékhatásaik lehetnek. Ez a tanulmány csupán arra világít rá, hogy azok a nők, akik egyéb okból kényszerülnek NSAID szedésre, valószínűleg alacsonyabb rizikóval rendelkeznek az emlőrák kialakulásának szempontjából.”  #img1#

„Az NSAID-ek a ciklooxigenáz enzimet gátolják, ami a gyulladásos mediátorok termelődéséért felelős”, mondta Dr. Mayar Etminan, a cikk társszerzője, a Vancouveri Egyetem orvosa. „A gyulladás és a gyulladásos mediátorok valószínűleg fontos szerepet töltenek be az emlőrák kialakulásában.” Állatkísérletes kutatások alapján megállapítható, hogy az NSAID-ek bizonyos fajta emlőrákok rizikóját jobban csökkentik, mint más fajtákét. Például találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az NSAID-ek hatékonyabbak a HER2 gént túlzott mértékben expresszáló tumorfajták megelőzésében.

Etminan beszámolt arról is, hogy az első randomizált vizsgálat folyamatban van az Egyesült Királyságban. A REACT- vizsgálat néven ismert kutatás során az emlőrák rizikója szempontjából magas kockázattal rendelkező nők celecoxibot kapnak, hogy megtudják, képes-e a szer csökkenteni a rizikót. Amennyiben ez és más vizsgálatok is megerősítik, hogy az NSAID-ek valóban hatékonyak, használhatjuk majd ezeket a szereket az emlőrák megelőzésében.

„Mai ismereteink szerint az emlőrák kezelésére azonban nem alkalmasak az NSAID-ek”, mondta Etminan.