Felfedezték a hererákért felelős gént

A tanulmány szerint az 5, 6 és 12-es kromoszóma árulkodó variánsai összefüggésben állnak a betegség fokozott kockázatával. A vizsgálatban 730 hererákban szenvedő férfi genetikai kódját hasonlították össze egészséges férfiakéval. A három faktorból álló „csomag” öröklése akár négyszeresével növelheti a hererák kockázatát.

A tanulmány a Nature Genetics folyóirat online kiadásában olvasható.

„Már egy ideje tudjuk, hogy azokban a férfiakban, akik édesapja, fivére vagy fia hererákban szenvedett, sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a betegség, és mi éppen ezt a genetikai kapcsolatot kutattuk” – nyilatkozta az egyik kutató, Elizabeth Rapley, a surrey-i Rákutató Intézet munkatársa. „Úgy véljük, hogy még több kockázati tényezőt kell felkutatni, és mi azon dolgozunk, hogy a többit is azonosítsuk.”

A három árulkodó gén olyan gének közelében helyezkedik el, amelyek a spermiumok fejlődésének előfutáraként szolgáló heresejtekről gondoskodnak.

A hererák nemzetközi előfordulása 7,5 eset 100 000 férfiból, ez az arány azonban országonként és a származás szerint jelentősen eltér. Ennek oka nem teljesen egyértelmű. Az öröklés azonban jól ismert kockázati tényező, és a jelek szerint sokkal magasabb, mint más rákbetegségek esetében.

A kutatások azt mutatták, hogy a hererákos betegek fivéreit érintő kockázat nyolc-tízszer magasabb az általános népességnél, a betegek édesapját érintő kockázat pedig négy-hatszor magasabb.

A Rákkutató Intézet szerint amennyiben korai stádiumában mutatják ki, a hererák az esetek 99 százalékában gyógyítható.