Felfedezés az aortabillentyű szűkület kezelésében

Dr. Jean-Claude Tardif és kutatócsoportja a Montreál Egyetem Szív Intézet Kutatócentrumában jelentős eredményeket ért el az aortabillentyű szűkület gyógyításában, egy újfajta gyógyszeres kezeléssel. A kezelés során megnő a HDL (magas denzitású lipoprotein, azaz a „jó koleszterin”) szintje a vérben. Remélhetőleg az aortabillentyű szűkületben szenvedő emberek számára ezzel az eljárással elkerülhető lesz majd a szívsebészeti beavatkozás. Az eredményekről bővebben a British Journal of Pharmacology-ban olvashatnak.

Újabb remények

„Elragadtatással szemléltük, hogy a kísérlet során a HDL alapú gyógyszeres kezelés milyen mértékben csökkentette az aortabillentyű szűkületet.” – hangsúlyozta Dr. Jean-Claude Tardif, a Montreál Egyetem professzora, a Montreál Szív Intézet igazgatója. „További tanulmányok szükségesek, de reményeink szerint a kezelés új alternatívát kínál majd a sebészeti beavatkozásra.” – tette hozzá.

Mi az aorta szűkület?

Az aorta szűkület a leggyakoribb szívbillentyű elégtelenség a nyugati országokban. Kanadában 150 000 ember érintett. A szűkület miatt az aortabillentyű nyílása korlátozott, ami vérnyomáskülönbséghez vezet a szív és a test távolabbi pontjai között, különösen nagy veszélyt jelentve a betegek számára. Leggyakoribb tünetei a fokozott fáradékonyság, ájulás, szívtájéki fájdalom. A 65 évesnél idősebb populáció 2-4 %-a érintett. Legnagyobb komplikációk a szívelégtelenség és hirtelen szívhalál, a sebészeti beavatkozás mellett.  A betegség drámai következményekkel járó egészségügyi problémát jelent, amennyiben nem történik meg idejében a sebészeti kezelés. Az Egyesült Államokban évente 50 000 emberen végeznek aortabillentyű cserét.

Kutatási adatok

A tanulmány során a magas koleszterin-tartalmú diétán tartott állatoknál aortabillentyű szűkület jelentkezett, amit echokardiográfiával (szív-ultrahanggal) vizsgáltak. Ezután az állatokat két csoportra osztották: az egyik csoport két hétig jó koleszterinszintet növelő injekciót (Apo A-I. mimetikus peptidet) kapott, míg a kontroll csoportot semleges oldattal kezelték. Tizennégy nappal később az aortabillentyű nyílóképessége megközelítően visszatért a normális állapotba a kezelt csoportban, míg a magas koleszterin-tartalmú diéta elhagyásával mindössze 13 %-ban csökkent a kontroll csoportban. Mindemellett az aortabillentyű vastagsága a kezelt csoportban 21 %-kal csökkent, míg a kontroll csoportban változatlan maradt. Mikroszkópos vizsgálatok során az aortabillentyű kalcifikáció szintén jelentősen csökkent a kezelt csoportban.