Fehérjék a vérben a korai tüdőrák jelzői

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Dohányosok vérmintájának vizsgálata során három fehérjét vagy antigént találtak azoknál, akiknél később tüdőrák alakult ki. “A tény, hogy ilyen jelre bukkantunk csupán három biomarkerrel, nagyon szignifikáns.”- közölte Dr. Samir Hanash (Fred Hutchinson Rákkutató Központ, Seattle).

“Ha ezt a panelt tovább bővítjük, kifejleszthetünk egy megfelelő érzékenységű és specificitású vértesztet a tüdőrák jelenlegi szűrési módszereinél jóval korábbi kimutatására.”- közölte Hanash, akinek kutatása a Journal of Clinical Oncology legújabb kiadásában jelenik meg.

A tüdőrák teszt immunrendszeri jeleket használ fel, hasonlóan a jelenleg használt vértesztekhez, amelyeket a (az AIDS okozó) HIV vírus kimutatására alkalmaznak. Immunválaszt mutat ki. “Rák esetén az immunrendszer idegen fehérjékként ismeri fel a tumor antigéneket, annak ellenére, hogy a bennünk található rákos sejtekből származnak.”- magyarázta Hanash. “Az immunrendszer azt hiszi, ezek rendellenes fehérjék, és hogy reagálnia kell ellenük.”

Hanash arra volt kíváncsi, hogy a korai stádiumú tüdőrákkal kapcsolatos három biomarkert ki lehet-e mutatni a betegek véréből még a tünetek megjelenése előtt. A kutatók a korábban azonosított két tumor antigént keresték, az annexin1 és 14-3-3 théta molekulákat; valamint az újonnan felfedezett tüdőrák antigén LAMR1 molekulát.

85 dohányos vagy korábban dohányzó ember vérmintáit vizsgálták meg a tüdőrák diagnózis felállítása előtti egy éven belül és 85 dohányos vagy korábban dohányzó ember esetében, akiknél nem alakult ki rák. A három fehérjét a tüdőrákosok 51 százalékánál találták meg.

“Ez egy kritikus lépés volt annak bizonyításához, hogy néhány antigén pozitivitást mutatott még a tüdőrák diagnózisa előtt, amikor a betegeknél még semmilyen tünet nem jelentkezett.”- közölte Hanash. A következő lépés annak megállapítása, hogy a vérteszt és a CT kombinációja előrelendíti-e a tüdőrák korai diagnózisát, a CT-vel elnézett rákok felfedezésével.

Jelenleg a kutatócsoport az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság jóváhagyását várja a tüdőrákot kimutató vértesztre, amely körülbelül öt évbe telhet. Az American Cancer Society (amerikai rákkutató társaság) szerint a tüdőrák a daganatos halálozás elsődleges okozója férfiakban, és második oka nőkben világszerte.