Fehérjék a vérben a korai tüdőrák jelzői

Dohányosok vérmintájának vizsgálata során három fehérjét vagy antigént találtak azoknál, akiknél később tüdőrák alakult ki. „A tény, hogy ilyen jelre bukkantunk csupán három biomarkerrel, nagyon szignifikáns.”- közölte Dr. Samir Hanash (Fred Hutchinson Rákkutató Központ, Seattle).

„Ha ezt a panelt tovább bővítjük, kifejleszthetünk egy megfelelő érzékenységű és specificitású vértesztet a tüdőrák jelenlegi szűrési módszereinél jóval korábbi kimutatására.”- közölte Hanash, akinek kutatása a Journal of Clinical Oncology legújabb kiadásában jelenik meg.

A tüdőrák teszt immunrendszeri jeleket használ fel, hasonlóan a jelenleg használt vértesztekhez, amelyeket a (az AIDS okozó) HIV vírus kimutatására alkalmaznak. Immunválaszt mutat ki. „Rák esetén az immunrendszer idegen fehérjékként ismeri fel a tumor antigéneket, annak ellenére, hogy a bennünk található rákos sejtekből származnak.”- magyarázta Hanash. „Az immunrendszer azt hiszi, ezek rendellenes fehérjék, és hogy reagálnia kell ellenük.”

Hanash arra volt kíváncsi, hogy a korai stádiumú tüdőrákkal kapcsolatos három biomarkert ki lehet-e mutatni a betegek véréből még a tünetek megjelenése előtt. A kutatók a korábban azonosított két tumor antigént keresték, az annexin1 és 14-3-3 théta molekulákat; valamint az újonnan felfedezett tüdőrák antigén LAMR1 molekulát.

85 dohányos vagy korábban dohányzó ember vérmintáit vizsgálták meg a tüdőrák diagnózis felállítása előtti egy éven belül és 85 dohányos vagy korábban dohányzó ember esetében, akiknél nem alakult ki rák. A három fehérjét a tüdőrákosok 51 százalékánál találták meg.

„Ez egy kritikus lépés volt annak bizonyításához, hogy néhány antigén pozitivitást mutatott még a tüdőrák diagnózisa előtt, amikor a betegeknél még semmilyen tünet nem jelentkezett.”- közölte Hanash. A következő lépés annak megállapítása, hogy a vérteszt és a CT kombinációja előrelendíti-e a tüdőrák korai diagnózisát, a CT-vel elnézett rákok felfedezésével.

Jelenleg a kutatócsoport az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrző hatóság jóváhagyását várja a tüdőrákot kimutató vértesztre, amely körülbelül öt évbe telhet. Az American Cancer Society (amerikai rákkutató társaság) szerint a tüdőrák a daganatos halálozás elsődleges okozója férfiakban, és második oka nőkben világszerte.