Fantasztikus rákgyógyszer a tengerből

„Nagyon izgatottak vagyunk az ScA miatt, hiszen ez a szer igen hatásos fegyver lehet majd később a rák ellen – nyilatkozta Dwayne G. Stupack, a Moores UCSD Rákgyógyászati Központ professzora – Hiszünk benne, hogy a szert sok most kifejlesztés alatt álló kezelési módszer-például a nanotechnológiás kezelési módok-során kiválóan tudjuk majd hasznosítani. Így olyan terápiás módszereket hozhatnánk létre rákos betegek részére, amelyek nem károsítják az egészséges sejteket és szöveteket.”

Az ScA az L. Majuscula (hableány haj) elnevezésű cianobaktérium egyik alkotója. A baktériumot a Csendes óceán déli részén található Fidzsi partjainál találták. Az UCSD Rákgyógyászati Központ és a Skaggs Gyógyszerészeti Egyetem együttműködésében a kutatók több hónapon át vizsgálták és tesztelték az ScA-t. Megfigyeléseik szerint az ScA gátolja a tumort tápláló új erek létrejöttét és a tumor sejtjeinek osztódását.

„Az ScA nem mérgező magára a cianobaktériumra, de nagyon hatásos a tumort tápláló vérerek létrejöttének megakadályozásában” – nyilatkozta Dr. Stupack.

A kutatók nyilatkozata szerint, ha vennénk egy úszómedencényi rákos sejtet, azok kiirtásához mindössze három milligramm ScA-ra lenne szükség.

„Az ScA-t egyedi összetétele és működése kiváló alannyá teszi a nanotechnológiában való felhasználásra, hiszen a szer molekuláris szinten hat – nyilatkozta Dr. Wolf Wradislo, a Moores UCSD Rákkutató Központ vezető orvosa – Ezen kívül elég egyszerű a felépítése ahhoz, hogy akár nagy mennyiségben is képesek legyünk reprodukálni.”

„Az ScA az egyik első, de biztos nem az utolsó rákgyógyászatban is felhasználható szer, amelyet a tengerben találtunk – nyilatkozta Dr. Stupack – Csupán az L. Majusculából több mint 250 féle alkotóelemet különítettünk el, amelyek mind potenciális gyógyszer alapanyagok lehetnek.”