Fagyasztással az emlőrák ellen

Dr. Peter Littrup az Intervenciós Radiológiai Társaság tudományos ülésén mutatta be munkacsoportjának eredményeit, melyet még nem publikáltak referált folyóiratban. A kezdeti stádiumban lévő vizsgálat a jövőben mérföldkövet jelenthet: a beavatkozás során bőrön keresztüli fagyasztással pusztítják el a daganatos szövetet. Az eljáráshoz magas nyomású argongázt használtak.

A vizsgálatban nyolc, 4-es stádiumú emlőrákban szenvedő beteg vett részt – ez azt jelenti, hogy a daganat már távoli szervekre, például a májra, a tüdőre, a csontokra, vagy a vesére is ráterjedt. Ez egyértelműen gyógyíthatatlan állapotot jelent. A szóban forgó beavatkozás sem nyújt végleges megoldást, azonban a betegekre számára időt, valamint jobb életminőséget biztosít. Ebben a stádiumban a betegek számára nem elérhető a műtét, a fagyasztás ugyanakkor megfelelő alternatívát jelenthet, és megnöveli a várható túlélést.

A nyolc beteg átlagosan 46 hónapig maradt életben, kettő közülük legalább öt évig. A vizsgálat hátránya azonban, hogy a hatásfokot nem hasonlította össze kezeletlen betegekkel. Mindazonáltal a szakértők figyelemreméltónak találják a módszert, és sürgetik a további eredményeket.