Fagyasztással az emlőrák ellen

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email

Dr. Peter Littrup az Intervenciós Radiológiai Társaság tudományos ülésén mutatta be munkacsoportjának eredményeit, melyet még nem publikáltak referált folyóiratban. A kezdeti stádiumban lévő vizsgálat a jövőben mérföldkövet jelenthet: a beavatkozás során bőrön keresztüli fagyasztással pusztítják el a daganatos szövetet. Az eljáráshoz magas nyomású argongázt használtak.

A vizsgálatban nyolc, 4-es stádiumú emlőrákban szenvedő beteg vett részt – ez azt jelenti, hogy a daganat már távoli szervekre, például a májra, a tüdőre, a csontokra, vagy a vesére is ráterjedt. Ez egyértelműen gyógyíthatatlan állapotot jelent. A szóban forgó beavatkozás sem nyújt végleges megoldást, azonban a betegekre számára időt, valamint jobb életminőséget biztosít. Ebben a stádiumban a betegek számára nem elérhető a műtét, a fagyasztás ugyanakkor megfelelő alternatívát jelenthet, és megnöveli a várható túlélést.

A nyolc beteg átlagosan 46 hónapig maradt életben, kettő közülük legalább öt évig. A vizsgálat hátránya azonban, hogy a hatásfokot nem hasonlította össze kezeletlen betegekkel. Mindazonáltal a szakértők figyelemreméltónak találják a módszert, és sürgetik a további eredményeket.