Ezek a vitaminok nem előzik meg a rákot

A tanulmány ellent mond annak az orvosi közösségben elterjedt közhiedelemnek, miszerint a rákos megbetegedések megelőzhetők folsav és B6 valamint B12 vitamin szedésével. 1998. óta az Egyesült Államokban számos élelmiszert dúsítottak szintetikus folsavval, főként azért, hogy megelőzzék az idegcső-záródási rendellenességet születéskor.

A tanulmány szerint az Egyesült Államok felnőtt lakosságának körülbelül egyharmada szed olyan multivitamin készítményeket, amelyek folsavat, B6 és B12 vitamint is tartalmaznak. Ennek ellenére kevés klinikai kísérlet igazolja, hogy a folsav önmagában, vagy akár a B-vitaminnal ötvözve hatást gyakorolna a rák kockázatára. Ezen kívül a vizsgálatok eredményei nem egységesek, sőt az egyikük egyenesen káros hatást mutatott ki.#img1#

A vizsgálat eredménye szerint „a kombinált folsav, B6 és B12 vitamin kezelés nem gyakorol jelentős hatást a totális invazív rák vagy az emlőrák kockázatára nőkben a folsavas megerősítési időszakban”.

A legújabb tanulmányt 5442 negyvenkét évnél idősebb egészségügyi szakdolgozó részvételével végezték, akik a kardiovaszkuláris betegségek magas kockázatával rendelkeznek. A résztvevők felét véletlenszerűen kijelölték arra, hogy naponta folsav (2,5 milligramm) B6-vitamin (50 mg) és B12-vitamin (1,0 mg) kombinációját szedjék, a többieknek pedig placebót adtak. A klinikai vizsgálat 1998 áprilisától 2005 júliusáig tartott.