Ez segít megőrizni a gégerákos betegek hangképző szerveit

A tanulmány két kemoterápia-kombinációt hasonlított össze: a TPF-et (docetaxel, cisplatin, 5-fluorouracil) és a PF-et (cisplatin, 5-fluorouracil). A PF kezelés, majd sugárterápia gyakran használt kezelési forma az előrehaladott gégerákos betegek esetében, ám egy friss kutatás szerint a docetaxel alkalmazása javítja a kimenetelt.

A Toursi Egyetem Regionális Egészségügyi Központjában végzett vizsgálatban 213, előrehaladott gégerákban szenvedő beteg vett részt. A kemoterápiára reagálóknál sugárkezelés következett, míg a többiek műtétre kerültek. Átlagban három éves követés után a hármas kombinációt kapott csoportban 70 százalékban sikerült megőrizni a gégét, ez a szám a kettes kombináció esetében 57,5 százalék volt. A TPF csoportban 80 százalék reagált a kemoterápiára, szemben a PF csoport 59 százalékával, azonban a TPF csoportban súlyosabb fertőzések léptek fel.

A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban megjelent cikkben a szerzők azt írják, mivel csak gégerákos betegeken végezték a vizsgálatot és a szervmegtartásra koncentráltak, „az eredményeket nem lehet általánosítani az összes előrehaladott fej-nyaki daganatra”.