Ez megóvhat a túlsúlytól és a cukorbetegségtől

A gén és a mutáció működésének feltárása után a tudósok remélik, hogy az így megszerzett tudást felhasználhatják majd az emberi cukorbetegség és kóros túlsúly elleni harcban.

A mutáció következtében az egerek vázizomzatában megnőtt a zsírfelvétel, ugyanakkor nőtt a zsíroxidáció mértéke is. Az izmok glükóz felvétele ezzel szemben csökkent. „Ez is bizonyítja, hogy a Tbc1d1 gén milyen fontos szerepet játszik a zsír és glükóz anyagcsere-folyamatokban és az energia metabolizmus szabályozásában” – nyilatkozta Dr. Hadi Al-Hasani.

„A túlsúly és a cukorbetegség kialakulásában nem csak az játszik szerepet, hogy mennyit eszünk, hanem hogy szervezetünk hogyan használja fel az elfogyasztott táplálékot” – nyilatkozta Hans-Georg Joost, az intézet tudományos igazgatója. Amikor az izmaink több zsírt, és kevesebb cukrot égetnek, a testünk elkezd kevesebb zsírt raktározni, ez pedig csökkenti a túlsúly kialakulásának esélyeit és így a cukorbetegségre való hajlamot.

Németországban a férfiak 66, a nők 50,6 százaléka túlsúlyos, vagy kórosan kövér. Az Egyesült Államokban még ennél is rosszabbak az arányok. Az elhízás növeli a szívroham, az agyvérzés, a béldaganatok valamint a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának esélyeit. Jelenleg a Németországban élő felnőttek mintegy hét százaléka cukorbeteg, és ez a szám évről évre nő. #img1#

Korábbi állatkísérletek során bebizonyosodott, hogy van összefüggés a kettes típusú cukorbetegség, az étrend és az öröklött génkészlet között. A tudósok becslései szerint mintegy ötven gén hozható kapcsolatba a kóros túlsúly kialakulásával. A cukorbetegség esetében ez akár 100 gént is jelenthet. Ezeknek a géneknek csak nagyon kis hányadát ismerjük, vizsgálatuk pedig különösen nehéz, hiszen a gének egy egymással szoros összefüggésben álló hálózatot alkotnak.

Mivel az egerek és az emberek genetikailag igen hasonlóak, a kutatók egerekben keresik a túlsúly és a cukorbetegség kialakulásáért felelős géneket.