Ez lehet a felelős a cukorbetegség kialakulásáért

A kutatók szerint ez a gén összekötőként szolgál az inzulin-elválasztás folyamatában a melatonin nevű hormon szervezetbe juttatásával (ez a hormon felelős a cirkadián ritmus szabályozásáért). Ez pedig arra enged következtetni, hogy összefüggés van az alvás-ébrenlét ritmusa és az éhgyomri glükózszint között.

A cukorbetegség és az ezzel összefüggésben álló járulékos betegségek a leggyakoribb krónikus megbetegedések világszerte. Németországban jelenleg mintegy hatmillió diagnosztizált cukorbeteg él. Az életmódbeli kockázati tényezők mellett (mozgáshiány, túlsúly) a genetikai faktorok is igen komoly szerepet játszanak a betegség kialakulásában. #img1#

Az MTNR1B gén az inzulintermelő szigetecske sejtekben található meg elsősorban, és a melatonin receptorok kódolásáért felelős. Ez a receptor blokkolja az inzulin véráramba jutását a melatoninon keresztül. A melatoninszint éjszaka növekszik, nappal pedig alacsonyabb, az inzulin pedig épp ellentétesen nappal magasabb. A kutatók ez alapján feltételezik, hogy összefüggés lehet az alvás-ébrenlét ritmusa, valamint az éhgyomri glükózszint között.

A szakértők remélik, hogy az új tudás birtokában olyan új kezelési eljárásokat dolgozhatnak ki, amelyek túlmutatnak a most alkalmazott tüneti kezeléseknél.