Ez fokozza a szívroham kockázatát

A clopidogrelt és a kis dózisú aszpirint gyakran írják fel szívroham vagy stentbeültetés után a vérrögök kialakulásának megakadályozására, azonban sok embernél az előbbi nem válik be. „A gyógyszer a vérlemezkékre hat, ám egyénenként változik a hatás ereje” – magyarázta Dr. Robert F. Storey, a Sheffieldi Egyetem Orvosi Kara Kardiovaszkuláris Kutatási Osztályának munkatársa. „A gyógyszerre adott válasz eltérése részben genetikai eredetű, ám más tényezők is fontosak, mint például az életkor, amely szintén befolyásolja a választ.”

Egy vizsgálatban a párizsi Pitie-Salpetriere Kórház kutatója, Dr. Gilles Montalescot és munkatársai 259 45 év alatti pácienst vizsgáltak, akik első szívrohamuk után clopidogrelt kaptak. A vizsgált betegek 28 százaléka hordozta a CYP2C192 génvariánst, amely gyakori mind a nyugati, mind az ázsiai populációban. Az egyéves követési idő során a variánst hordozók több, mint 3,5-ször gyakrabban haltak meg vagy szenvedtek el szívrohamot, mint a variációt nem hordozók, továbbá hatszor gyakrabban záródott el a stentjük és négyszer gyakrabban léptek fel más szívproblémák.

Egy másik kutatás során a Párizsi Egyetem kutatója, Dr. Laurent Becquemont és munkatársai azt találták, hogy a CYP2C19 variáns hordozói clopidogrellel végzett kezelés esetén nagyobb számban jelentkeztek más szívproblémák, míg egy harmadik kutatás, amelyet Dr. Marc Sabatine, a bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatója vezetett, arra jutott, hogy a variánst hordozók clopidogrel mellett 53 százalékkal gyakrabban haltak meg szív-érrendszeri okok miatt.#img1#

Dr. Storey azt javasolja, hogy mivel a genetikai vizsgálat jelen esetben nem kivitelezhető, a clopidogrel alvadásra gyakorolt hatását kell vizsgálni és reméli, hogy az ennél hatékonyabb szerek hamarosan a gyakorlatban is elérhetők lesznek.

Dr. Gregg C. Fonarow, a Los Angeles-i Kalifornia Egyetem kardiológia professzora megjegyezte, hogy a probléma jól ismert és ha az eredményeket megerősítik, ki lehet majd dolgozni egy genetikai tesztet az alvadásgátló kezelés személyre szabása érdekében.

Az első tanulmány a Lancet folyóirat december 23-i online számában olvasható, míg a két utóbbi a New England Journal of Medicine január 22-i számában jelenik majd meg. Két további tanulmány is megjelent mostanában a clopidogrel mellékhatásairól: az egyikben azt találták a kutatók, hogy a dohányosoknál jelentősen kevesebb vérrögképződés fordult elő (Journal of the American College of Cardiology, augusztus 12), a másikban osztrák kutatók arra jutottak, hogy a széles körben vérnyomáscsökkentésre használt kalciumcsatorna-blokkolók csökkentik a clopidogrel alvadásgátló hatását (Journal of the American College of Cardiology, október 28, online kiadás).