Ez csökkenti a prosztatarákban szenvedő férfiak halálozását

A Lancet folyóirat december 16-i számában megjelent tanulmány során 875 kiterjedt prosztatarákban szenvedő férfi kapott véletlenszerűen flutamide-ot (androgénhormon-gátlót, ez elterjedt kezelés, mivel a prosztatarák valószínűleg a férfihormonok hatására növekszik és terjed)) vagy a hormonkezelést besugárzással kombinálva. Tíz év elteltével a kombinált kezelésben részesülő csoportból jelentősen kevesebben haltak meg, mint a csak hormonterápiát kapott csoportból, továbbá a daganatok kiújulása is igen jelentősen alacsonyabb volt.

„Ez a tanulmány azt bizonyítja, amit régóta sejtettünk: mindkét kezelésre szükség van a legjobb eredmények eléréséhez” – mondta el Dr. Anthony D’Amico, a bostoni Brigham és Nőgyógyászati Kórház onkoradiológiai osztályának vezetője. Dr. Anders Widmark, az Umeai Egyetem onkoradiológiai részlegének kutatója, a tanulmány vezető szerzője hozzátette, hogy a prosztatarák gyógyítható, a betegeknek nem szabad feladni.#img1#

Dr. Chris Parker, az egyesült királyságbeli Suttonban található Rákkutató Intézet tudósa, a cikkhez csatolt szerkesztőségi kommentár szerzője szerint a kombinált, hormonterápiából és besugárzásból álló kezelés kellene hogy legyen a standard terápia a kiterjedt prosztatarákban szenvedők számára és a továbbiakban nem elfogadható, ha valaki rutinszerűen csak hormonterápiát alkalmaz. Manapság az Egyesült Államokban a legtöbb orvos már a kombinált kezelést adja betegének.