Ez a vitamin tisztítja az ereket

Egy új tanulmány szerint a nagy adagban adott K-vitamin 37 százalékkal csökkenti a meszesedést az állatok artériáiban (verőereiben). Az érelmeszesedés a szív- és érrendszeri betegségek egyik kockázati tényezője.

A holland Maastrichti Egyetem kutatói bizonyították be a világon először – igaz, egyelőre csak állatokon, hogy a nagy adag K-vitamin képes visszafordítani az érelmeszesedési folyamatokat és visszaállítja az artériák falának rugalmasságát. A kísérlet azonban alátámasztja egy 2004-es, a rotterdami lakosság körében végzett vizsgálat eredményeit.

A nagy adag K-vitamin főleg azoknak a betegeknek hasznos, akik véralvadásgátló gyógyszerek szednek, mint például a warfarin. Ezek a gyógyszerek – melyeket általában érelzáródás ellen írnak fel az orvosok – köztudottan jelentős meszesedést okoznak az erekben. „Sokan úgy szedik ezeket a gyógyszereket, hogy nem is tudnak erről a mellékhatásról.” – nyilatkozták a kutatók.

K-vitaminban gazdag többek között a szójabab, az olíva,- és repceolaj és a sötétzöld zöldségek (brokkoli, kelbimbó, spenót, kelkáposzta), illetve bizonyos táplálék-kiegészítőkben is előfordul.

A kísérlet eredményeit a Blood című lapban publikálták.