Étrenddel elősegíthető a saját inzulin termelése

A Diabetes Care júliusi számában megjelent, több mint 1300 gyermeket és fiatalt vizsgáló kutatás vezetője, Elizabeth Mayer-Davis professzor elmondta, hogy a gyermekeknek így is szükségük van inzulinpótlásra, de mivel továbbra is termelnek valamennyi saját inzulint, csökkenthet a cukorbetegség szövődményeinek kockázata.

A kutatás az egyszerre több egészségügyi intézményben végzett SEARCH for Diabetes in Youth országos egészségtanulmány részeként készült. Az 1-es típusú diabétesz szinte minden esetben csecsemőkor és fiatal felnőttkor között jelentkezik. A hasnyálmirigy képtelen a táplálék megfelelő anyagcseréjéhez és a sejtek energiájának megtermeléséhez elegendő mennyiségű inzulin hormont termelni.

Az elágazó láncú aminosavak közé tartozó leucin, egyike a kutatásban vizsgált aminosavaknak, közismerten serkenti az inzulinkiválasztást. A leucin tejtermékekben, húsokban, szójatartalmú termékekben, tojásban, diófélékben és teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerekben található nagy mennyiségben. Hosszú láncú omega-3 zsírsavak pedig a lazacban és más olajos húsú halakban fordulnak elő nagy mennyiségben.

A kutatók azt elemezték, mennyi inzulint termelnek az alanyok a diagnózist követő két évig, és ezt összehasonlították az étrendjükkel. Mayer-Davis ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az ezekben a tápanyagokban gazdag valódi élelmiszerek fogyasztását vizsgálták, nem az étrendkiegészítők hatását.