Étkezzen egészségesen, mozogjon és ne dohányozzon!

Egy friss nemzetközi kutatás eredménye alapján ugyanis elmondható, hogy a nők és férfiak a tünetektől a kezelésig mindenben különböznek a szívroham és a mellkasi fájdalmak terén.

A tanulmány 14 országból származó 25 755 férfi és nő adatain alapul, akiknek 1999 és 2006 között volt szívrohamuk, vagy mellkasi fájdalmuk. Minden páciensnek adtak egy angiográfot, ami egy olyan műszer, mely a szív vénáiban előforduló torlaszok kimutatására szolgál. Ezek a torlaszok ugyanis a későbbi szívroham legfőbb okozói.

A kutatásban szereplő, ugyanolyan stádiumú szívkoszorúér betegségben szereplő férfiak és nők közül az utóbbiaknak kisebb arányban adtak céta blokkoló gyógyszereket, amelyek alapvetőek a későbbi szívbajok megelőzéséhez. Hat hónappal a szívrohamuk után a nők nagyobb arányban haltak meg vagy szenvedtek el újabb rohamot, mint a férfiak.

A kutatók kiderítették, hogy a kórházba érkezés után a férfiak más tünetekről panaszkodnak, mint a nők, ami feltételezéseik szerint az angiogrammok által nem kimutatott, de létező tolaszok létezésére utal. A szekértők szerint megoldást egyrészt az jelentene, ha képzést nyújtanának a nőknek arról, hogy figyeljenek oda a szívrohamra utaló tünetekre, de a hirtelen atipikus jeleket se hagyják figyelmen kívül. Másrészt az orvosoknak is meg kell érteniük, hogy a kevésbé zavaró szívkoszorúér probléma is betegség, amit azonnal kezelni kell.

A szívkoszorúér betegségben szenvedők csak az étkezési és testmozgás-beli szokások megváltoztatásával, a dohányzás abbahagyásával, a vérnyomás rendszeres mérésével és a megfelelő gyógykezelés betartásával előzhetik meg a helyzetük súlyosbodását.