Érzékenyebb vérteszt a rákos sejtek kimutatására

Jelen ismereteink szerint a tumorsejtek jelenléte a véráramban a daganat terjedésre való hajlamát mutatja. A szóban forgó teszt a vérben azokat a sejteket mutatja ki, melyek képesek daganatsejtekké átalakulni – az alkalmazást főként emlőrák, prosztatarák, vastagbélrák, és tüdőrák diagnosztizálására tervezték. A jól működő, a betegséget korai szakaszban kimutató teszt a terápia szempontjából lenne jelentős lépés.

A teszt, melyet Dr. Daniel Haber és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai fejlesztettek, alkalmazható lenne a jelenleg használatban lévő szűrőmódszerek, például a mammográfia, és a vastagbéltükrözés mellett. Jelenleg igen gyakran állítják fel a daganat diagnózisát tű segítségével végzett mintavétel segítségével. A módszer hátránya, hogy gyakran nem elégséges a minta ahhoz, hogy olyan genetikai vizsgálatokat végezhessenek, melynek során következtetni lehet a tumor biológiai viselkedésére.

A képalkotók diagnosztikai hátránya, hogy hosszúak a várólisták, a betegek gyakran csak hónapokkal később kapnak időpontot. Az időfaktor miatt eleve nem lehetséges a korai kezelés, ráadásul korlátozott a különböző gyógyszerek kipróbálásának lehetősége is – ugyanis a betegek nem élnek túl hosszú ideig.

A jelenleg kereskedelmi forgalomban lévő teszt csupán a sejtszámra enged következtetni, a sejtek minőségére nem. Az új teszt, melyet a Nature oldalain publikált tanulmányban mutattak be, a vizsgálat ismétléseinek során egy teáskanálnyi vérmintából képes lenne kimutatni, hogy működik-e az adott kezelés, vagy át kell térni másik gyógyszerre. Már a szer adását követő napon meg lehetne mondani, hogy érdemes-e folytatni a kezelést. Ehhez persze milliárdnyi egészséges sejt között megbúvó daganatsejtet kell kimutatni.