Érnövesztés a laboratóriumban

A Pittsburgh Egyetem Orvosi Karának kutatói izomsejtnek elkötelezett őssejtek „átültetésével” növesztették a mesterséges ereket egy lebomló, lyukacsos, poliészter csőbe. Az ereket 7 napig inkubálták, majd patkányok hasi fő verőerébe ültették. A kutatók elmondása szerint nyolc héttel a beültetés után az erek átjárhatóak voltak és szöveti felépítésük megegyezett az eredeti erekkel.

Az eredményeiket a Tissue Engineering and Regenerative Medicine nemzetközi társaság Torontóban megrendezett éves találkozóján mutatták be.

A kutatók szerint a bemutatott módszer emberi felhasználásra is alkalmas. „A következő lépésben olyan nagyobb állatmodellekben is bemutatjuk a mesterségesen növesztett erek használatát, mint a disznó, melynek véralvadási rendszere nagyon hasonló az emberihez.” – nyilatkozta a kutatást vezető David A. Vorp, sebész és biomérnök professzor.

„A módszerünknek az a nagy előnye, hogy a beültetendő érhez a betegek saját őssejtjeit használjuk, így a beültetés azonnal vagy viszonylag rövid várakozási idő után elvégezhető.” – mondta Vorp, aki az egyetem rehabilitációs McGowan Intézetének is munkatársa.

Jelenleg az ereket a betegek láb vénáiból veszik a szívkoszorúerek ún. bypass műtéteihez, még akkor is, ha azok az erek gyakran sérültek. Az artériák ugyanakkor kedvezőbbek lennének, mert sokkal kisebb az esély az eltömődésükre. A beültethető artériákból azonban kevesebb van, és sok betegnek egyszerre több ér beültetésére is szüksége van.