Érintésterápiával csökkenthetőek a rákkezelések mellékhatásai

A Jennifer Bradley irányításával levezényelt tanulmány során a szakemberek 159 rákbeteget figyeltek meg a Jin Shin Jyutsu terápia minden egyes alkalma előtt, illetve után, és arra keresték a választ, a 0-tól 10-ig terjedő skálán milyen mértékben változik a betegek fájdalma, idegessége, továbbá émelygése. A vizsgálat kimutatta, hogy minden egyes kezelés után javulás történt valamennyi területen, idegesség terén átlagosan három, fájdalom és émelység terén pedig két ponttal alacsonyabb értéket jelöltek meg a betegek.

Bradley kifejtette, hogy az eredmények nagy megelégedéssel töltötték el, öröm volt látni, hogy korra, nemre vagy a betegség típusára való tekintet nélkül, mindenki javulást tapasztalt, ezért is ajánlja intézményében térítésmentesen a Jin Shin Jyutsu terápiát valamennyi rákbetegnek. A kezelés során a betegeket 52 különböző ponton – az úgynevezett energetikai pontokon – érintik meg nagyon finoman, többek között az ujjakon, lábujjakon, továbbá a felső kar vagy a vádli különböző részein. A betegek a cipő kivételével semmilyen ruhadarabjuktól nem kell megváljanak, az érintések azokon keresztül történnek vagy az erre a célra kialakított kezelőszobában, vagy a beteg saját kórtermében, bár a megfigyelések azt mutatják, hogy előbbi helyszínen jelentősebb lehet a javulás mértéke.

Bradley a jövőben arra készül, hogy további tényezők figyelembevételével újabb alanyokon méri fel a Jin Shin Jyutsu terápia hatékonyságát, amely véleménye szerint, igen nagy segítséget jelenthet a rákbetegek életminőségének javításában.