Eperrel a nyelőcsőrák ellen

Az Amerikai Rákkutatók Szövetségének éves kongresszusán, Orlandóban elhangzott előadás alapját képező vizsgálatot Kínában végezték. Dr. Tong Chen és munkatársai megállapították, hogy az eper nagymértékű fogyasztása csökkenti nyelőcsőben a rákelőző elváltozások differenciálatlansági fokát, valamint egyes, rákkeltésben szerepet játszó molekuláris folyamatok kialakulását.

Egy korábbi vizsgálatban Chen és munkatársai fagyasztott eper kedvező hatását bizonyították: a gyümölcs patkányokban gátolta a nyelőcsőtumor kialakulását. Erre alapozva koncentráltak a rákot megelőző elváltozásokra emberekben. Az eper napi fogyasztása számos, a nyelőcsőrák kialakulásban szerepet játszó molekuláris folyamatot gátolt, csökkentette az érintett sejtek osztódását, a gyulladást, és a gének kifejeződését.

A vizsgálatban 36 résztvevő hat hónapon keresztül naponta 60 gramm fagyasztott-szárított eperkivonatot fogyasztott. A vizsgálat előtt és után szövetmintát vettek az alanyok nyelőcső-nyálkahártyájából, és a 36 esetből 29-ben csökkent a rákelőtti elváltozás súlyossági foka. Ezekből az elváltozásokból hosszú idő múlva tényleges daganat alakulhat ki. A vizsgálat legnagyobb eredménye, hogy az eper ezen folyamat bekövetkeztét gátolja. Ugyan újabb tanulmányok segítségével meg kell erősíteni a következtetéseket, azonban Chen nem zárja ki, hogy a jövőben a kemoterápiát eperkivonattal egészíthetnék ki.

A nyelőcsőrák leggyakoribb szövettani típusa a laphámrák (az esetek 95 százaléka), a túlélési arány igen alacsony, a betegek mintegy 10 százaléka éli meg a daganat felismerését követő ötödik évet. A nyelőcsőrák igen gyakori daganat Kínában, Japánban, Dél-Afrikában, Iránban, Franciaországban és Puerto Ricóban. A kockázati faktorok között szerepel a dohányzás, és az alkoholfogyasztás, a kevés gyümölcsfogyasztás, illetve a túlsózott, valamint a vegyszerekkel, gombával szennyezett ételek.