Emlőrákot okoz a nikotin?

A kutatók első alkalommal vizsgálták a nikotin hatását az emlősejtekre, és arra az eredményre jutottak, hogy a cigarettafüstben lévő vegyület hozzájárulhat a rákos daganat kialakulásához. „Bár több kutatás is mutatja a nikotin-behatás szerepét a tumor kialakulásának előmozdításában, keveset tudunk a nikotin a tumor fejlődésére gyakorolt hatásáról” – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Chang Yan Chen, a massachusettsi Harvard Egyetem orvosi karának kutatója.

Egy vizsgálatsorozattal a kutatók kimutatták, hogy az epitheliális emlősejtek (a szervezet szerveit borító, védő sejtszövet) és a rákos sejtek egyaránt rendelkeznek nikotinreceptorokkal (nAChR), amelyek képesek fokozni a sejtnövekedést és a -migrációt a nikotin jelenlétében.

„A nAChR legismertebb szerepét az idegrendszerben játsza” – írja Chen a Cancer Research szakfolyóiratban megjelent tanulmányban.#img1#

A kutatók ugyanakkor nem sokat tudnak az idegrendszeren kívül lévő sejtekben és szövetekben, például az emlősejtekben található nikotinreceptorok működéséről. A kutatócsoport azt mutatta ki az élő állatokon végzett kísérletekben, hogy a nikotin, a normális sejtnövekedéssel kialakított kölcsönhatásában hozzájárul a tumor növekedéséhez az emlősejtekben.

Az eredmények megerősítéséhez további kutatásokra lesz szükség. Chen elmondta, hogy jelenleg mindössze feltételezni lehet, hogy a nikotin elősegíti a növekedéssel kapcsolatos folyamatot.