Emelkedtek a rákkezelés költségei

Rákkezelés alatt itt a két hónappal a diagnózis előtti időponttól az azt követő 12. hónapig tartó időszak értendő. A mell-, tüdő-, és a vastagbélrák költségeinek emelkedése elsősorban a sugárkezelésen és kemoterápián átesett páciensek egyre növekvő számával és ezen kezelési módok egyre drágábbá válásával magyarázható.

A vizsgálat során 306 709, 65 évnél idősebb, 1991 és 2001 között mell-, tüdő-, vastagbél-, és prosztatarákkal diagnosztizált ember adatait hasonlították össze a kezdeti kezelési költségek szerint, elkülönítve a műtéti, kemoterápiás, sugárkezelésel kapcsolatos illetve kórházi kezelési költségeket.

Csak egy példát említve, az egy főre jutó tüdőrák terápiás költség 7 139 dollárról 39 891 dollárra emelkedett, ha az inflációt is figyelembe vesszük. Egyedül a prosztratarákra fordított összeg csökkent, aminek az az oka, hogy kevesebb férfi esetében alkalmazták a műtétet, mint kezelési eljárást. Összességében véve a fenti négy rákos megbetegedés kezdeti kezeléseinek összköltsége 6,7 milliárd dollár volt 2002-ben.

Ennek több oka is van. Egyrészt a vizsgált időszak alatt emelkedett azon betegek száma, akik kemoterápián estek át, illetve az új gyógyszerek magasabb árai is hozzájárultak a költségek emelkedéséhez. Az összes rákfajta esetében azonban a kórházi ápolási költségek tették ki a költségek javarészét.

Szakemberek kiemelik, hogy a vizsgálat eredményének tudatában rendkívül fontos, hogy olyan programok kerüljenek előtérbe, melyek segítenek meghatározni a drága rákkezeléseknek leginkább hasznát látó betegek körét.