Emeli a vérnyomást a légszennyezés

Sanjay Rajagopalan, az érrendszeri kutatások vezetője, egyben az Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology-ban megjelent közlemény egyik társszerzője szerint sikerült bizonyítékot találni arra, hogy a légszennyezés és a szív- és érrendszeri megbetegedések között szoros összefüggés áll fenn. A kutatók patkányokat tettek ki olyan levegőszennyező anyagoknak, melyet az emberek nap mint nap belélegeznek. A szennyező anyagok koncentrációját azonban jóval azalatt tartották, amit egyes fejlődő országokban, például Kínában és Indiában, illetve az USA egyes részein lehet mérni. Megállapították, hogy a szennyezett levegő rövid ideig tartó belégzése 10 hetes periódus elteltével növeli a vérnyomást azokban az állatokban, melyek eleve hajlamosak a betegségre. Megfigyelések szerint már emberek esetében már néhány órás, vagy napos kinn tartózkodás is elegendő a vérnyomás-emelkedés kialakulásához, mondta el Rajagopalan.

Fokozottan ellenőrzött környezetben magas vérnyomásban szenvedő patkányokat tíz héten át olyan kamrába helyeztek heti öt napon át napi hat órára, mely vagy apró szemcséjű szennyezőanyaggal, vagy szűrt levegővel volt kitöltve. A kilencedik héten a kutatók angiotenzin II-t tartalmazó infúziót adtak be az állatoknak, majd egy héten keresztül folyamatosan figyelték a vérnyomásváltozást. A szennyezőanyaggal kitöltött kamrában tapasztalható jelenség nagyjából megfelelhet annak, amit egy naponta forgalmi dugókban közlekedő városi ember átélhet. „A légszennyezésnek kitett állatok vérnyomásváltozása sokkal kifejezettebb volt az angiotenzin II infúzióra” – mondta el Rajagopalan.

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Hivatala szerint a négy leggyakoribb légszennyező anyag az apró szemcséjű por, az ózon, a nitrogén-dioxid és a kén-dioxid. A levegőszennyezés rendszerint ipari tevékenységből, szénégetésből, erőművekből és kipufogógázból származik. Qinghua Sun, a tanulmány első szerzője a közelgő Pekingi Olimpiai Játékok kapcsán fogja vizsgálni az emberek érműködését a játékok előtt és után. A szigorú törvények miatt remélhetőleg jelentős mértékben javulni fog Peking környékén a levegő minősége a játékok ideje alatt. Az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján évente hárommillió ember hal meg korábban a kelleténél a levegőszennyezés miatt. A lakosság több mint fele olyan alacsony- és közepes jövedelmű fejlődő országokban él, ahol a legmagasabb a légszennyezés mértéke. Ide tartozik Peking is, ahol az amerikai átlagértékek ötszöröse is mérhető a hirtelen ipari fejlesztések, városiasodás és fokozódó forgalom következtében.