Elpusztíthatja a daganatokat a felturbózott immunrendszer

A Cell Stem Cell szaklapban megjelent japán tanulmány szerzői úgy vélik, az eredmények reménykeltők, de még be kell bizonyítani a módszer biztonságosságát.

A kutatók a citotoxikus T-sejt nevű fehérvérsejtre összpontosítottak, amely képes felismerni a fertőzések illetve a rák jellegzetes jeleit a sejtek felszínén. Ha felismeri a jelzéseket, támadást indít.

A Tokiói Egyetem és a Riken Allergológiai és Immunológiai Kutatóközpont kutatócsoportjai az őssejt technológia fejlődését kihasználva hoztak létre nagyszámú T-sejtet. Az egyik csoport olyan T-sejteket vont ki, amelyek egy beteg bőrrákját támadták, egy másik csoport pedig a HIV vírussal tette ugyanezt. Ezeket a T-sejteket őssejtekké alakították, amelyek létszáma drámai mértékben megnövekedett a laboratóriumi tenyésztés következtében. Ezeket aztán visszaalakították T-sejtekké, amelyek szintén rendelkeztek rák- illetve HIV-pusztító képességgel.

A kutatóknak azonban egyelőre csak azt sikerült bizonyítaniuk, hogy létre tudják hozni ezeket a sejteket, azt nem, hogy biztonságosan vissza is tudják juttatni a betegekbe, vagy hogy a visszajuttatásuk ténylegesen változást eredményez az állapotukban. Dr. Hiroshi Kawamoto elmondta, a kutatás következő szakaszában azt kell meghatározni, vajon ezek a T-sejtek valóban képesek-e szelektív módon elpusztítani a daganatos sejteket úgy, hogy a szervezet többi sejtjét nem károsítják. Ha igen, akkor ezeket a sejteket kezelés céljából közvetlenül vissza lehet injektálni a betegekbe, és erre már akár a nem túl távoli jövőben sor kerülhet.