Előrelépés a petefészekrák és az emlőtumor kezelésében

A legújabb klinikai vizsgálatok megállapításait az amerikai klinikai onkológusok társaságának (ASCO) 47. nemzetközi tanácskozásán tették közzé, amelyet a hét végén tartottak Chicagóban mintegy 30 ezer kutató és gyógyszeripari szakember részvételével.

Két független tanulmány igazolta az Avastin márkanév alatt forgalmazott bevacizumab hatásosságát, ha kiegészítésként alkalmazták a petefészekrák standard kemoterápiájában. Az egyik klinikai kipróbálás során például 52 százalékos csökkenést értek el a kiújult petefészekrák progressziójában azoknál a nőknél, akik az Avastinnel kombinálva kaptak platinaalapú kemoterápiát.

A területre vonatkozó legjelentősebb eredmény az Aromasin nevű szerhez (exemesztán hatóanyagú aromatázgátló) fűződik. Az Aromasin, amely gátolja az ösztrogén termelődését, 65 százalékkal csökkentette a mellrák kockázatát az egyébként nagy kockázatú, menopauza után lévő nők csoportjában. Az emlődaganatok közel háromnegyedének ösztrogénre van szüksége a növekedéshez.

Évente világszerte 1,3 millió új mellrákos esetet fedeznek fel, és mintegy 500 ezer nő hal meg miatta.

Paul Goss kutatásvezető, a Harvard Egyetem orvosi karának munkatársa szerint az elmúlt tíz évben a mellrák megelőzésében tanulmányuk volt az első jelentősebb klinikai próba. ”Az exemesztánra mint a mellrák megelőzésének új lehetőségére tekinthetünk” – hangsúlyozta Goss a konferencia sajtótájékoztatóján.

A klinikai tesztbe – amely 2004 és 2010 között zajlott – 4560 nőt vontak be az Egyesült Államokban, Kanadában, Spanyolországban és Franciaországban, akik vagy 60 év fölöttiek voltak, vagy volt már korábban emlődaganatuk. A hároméves tesztperiódust követően megállapították, hogy a szert szedők körében csupán harmadannyi invazív rák alakult ki, mint a kontrollcsoportnál. A szer alkalmazását azoknál is engedélyezte az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA, akiknek az emlődaganata korai stádiumban van.

A kanadai McMaster Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a kiterjesztett sugárterápia csökkentette az emlőrák kiújulási arányát azoknál a nőknél, akik daganatát sebészi úton távolították el. A tanulmányba 1800 nőt vontak be: egyik felüknél teljes mellre kiterjedő sugárzást (WBI) alkalmaztak, másik csoportjuknál pedig a WBI-t kiegészítették a környező nyirokcsomók besugárzásával is.

Öt év elteltével az utóbbi, kiterjesztett sugárterápiában részesült nőknél 41 százalékkal kisebb volt a mellrák kiújulási aránya, és 36 százalékkal alacsonyabb volt a valószínűsége, hogy a test más részein alakul ki daganat.

Timothy Whelan kutatásvezető úgy véli, hogy eredményük megváltoztathatja az eddigi klinikai gyakorlatot.