Elképesztő felfedezés! El tudják pusztítani a rákos sejteket

A kutatócsoportnak, melyet Dr. Courtney Houchen és Dr. Shrikant Anant Ph.D. vezetett, sikerült felfedeznie egy bizonyos fehérjét, amely egyedül az őssejtekben jelenik meg. Eddig a kutatók csak olyan fehérjéket ismertek, amelyek mind a hagyományos ráksejtekben, mind az őssejtekben jelen vannak, ám olyanokat nem, amelyek egyedül az őssejtekre jellemzők.

A kutatócsoport már elkezdett azon dolgozni, hogy a fehérje egy új szer célpontjává váljon, amelynek kifejlesztésével elpusztíthatóvá válhatnának a rákos őssejtek és maga a daganat. Az őssejtek célbavételével a tudósok és orvosok a rák újra kialakulását is meggátolhatnák.

Houchen és Anant felnőtt rákos őssejtekre fókuszált, a rák kialakulásában, növekedésében, terjedésében és újra kialakulásában betöltött fontos szerepük miatt.#img1#

A jelenlegi terápiák általában nem a tumor őssejtjeit célozzák meg. Ez lehetővé teszi az őssejtek számára, hogy végigvárhassák a kemoterápiát vagy sugárkezelést, mielőtt osztódnának. A kutatók szerint ezek az őssejtek felelősek a kezelés után újra kialakuló daganatokért. Az őssejt marker azonosításával a kutatók olyan új terápiás szereket fejleszthetnek ki, amelyek ezeket a sejteket célozzák meg.

A felnőtt őssejtek a szervek nélkülözhetetlen építőkockáiként működnek az elpusztult sejtek pótlásával és a károsodott szövetek regenerációjával.

A kutatók szerint öt éven belül megkezdődhet a kifejlesztett szer Dr. Russell Postier által vezetett klinikai tesztelésének első fázisa. A szer, ha sikeres lesz az emberi kísérletekben, tíz éven belül elérhetővé válhat a piacon.