Életmentő a mesterséges vér

A mesterséges vért, más néven művért akkor használják, amikor a vérellátás nem megoldható, vagy a páciens nem kaphat vérkészítményt. Alapjában véve az oxigénszállítást végzi, mikor a kompatibilis vörösvérsejtek – melyek optimális esetben az oxigénszállításért felelősek- nem állnak rendelkezésre, és ilyenkor elkerülhető vagy késleltethető az azonnali transzfúziós igény.

Az orvosnak és a betegeknek is lehet okuk, hogy megakadályozzák a transzfúziót. Utóbbi esetben általában vallásos megfontolásból, de az is előfordul, hogy a beteg vérében olyan antitestek találhatók, melyek reagálnak vagy nem összeegyeztethetők a vérátömlesztéssel, így az orvos fújja le a műveletet.

„Nem helyettesíti a vért – áthidaló oxigénszállítóként szolgál, amíg a megfelelő vér hozzá nem férhető” -mondta Mandisa Maholwana, a Biopure – az egyik ilyen készítmény gyártójának menedzsere Dél-Afrikában, ahol jelenleg ez az egyetlen hozzáférhető véralternatíva.  A mesterséges vér beadása után még mindig kaphat a beteg transzfúziót. A termék tulajdonképpen egy sós vízben oldott tisztított hemoglobin, amit a tehén véréből nyernek és egy kémiai folyamat során válik emberi használatra alkalmassá. „Ez egy sejtmentes oldat” – magyarázza Mackenzie. „Elegendő oxigénnel látja el a szöveteket, mikor nincs elég oxigénszállító hemoglobin a vérben.”

„Továbbra is fontos a véradás. Ez egy áthidaló megoldás, mikor vészhelyzetben, vagy a helyi viszonyok miatt a vér nem elérhető” – magyarázza Dr. Colin Mackenzie, aneszteziológus professzor a Maryland Egyetem Sokk Trauma osztályán. „Továbbra is fogunk vért használni és nem javasoljuk, hogy az emberek abbahagyják a véradást.” A művér előnye, hogy vércsoporttól függetlenül használható és nem igényel speciális hűtési eljárást, szobahőmérsékleten tartva 3 évig is felhasználható. Steril, nincs fertőzésveszély, azonnal hozzáférhető. A művér használatának engedélyezését az Orvosi Bizottság is jóváhagyta Dél-Afrikában, ahol 2001 óta hozzáférhető, mind a privát, mind a közegészségügyben. Azóta több mint 500 páciens kapott ilyen készítményt. Maholwana szerint széles körben elterjedt a használata.

Mint minden gyógyszernek a mesterséges vérnek is vannak – igaz csekély – mellékhatásai. Enyhén megemelkedhet a vérnyomás, lehetnek emésztőrendszeri hatások és a bőrszínben történhet kis változás. „Minden mellékhatás csekély és rövid életű” – Mondja Mackenzie. Össze kell vetni az életmentés előnyével és a szervi károsodás megelőzésével.