Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most. Ilyenkor sokkal könnyebben romlanak az élelmiszerek, mert a nagy külső hőmérséklet kedvez a mikroorganizmusok elszaporodásának. A legnagyobb kockázatot a magas víz- és fehérjetartalmú ételek jelentik: a tojás, a tej- és tejtermékek, a halak és a nyers tőkehúsok – figyelmeztet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége
- vásárlás
Már a vásárlásnál figyeljünk oda, hogy mit, milyen sorrendben veszünk le a boltok polcairól. A hűtést igénylő áruk és főként a fagyasztottak mindig utoljára kerüljenek a kosarunkba, hogy minél kevesebb időt maradjanak hűtés nélkül. Otthon a hűtést, fagyasztást igénylő élelmiszereket azonnal tegyük a hűtőbe. Fontos, hogy a hűtőt se terheljük túl, mert, ha a légkeringtetés nem működik megfelelően, akkor a fridzsiderben is könnyen megromolhatnak az ételek.
- higiénia
Az ételfertőzések többségénél a kórokozó a kézről kerül az élelmiszerekre, ezért elengedhetetlenül fontos a kézmosás. A zöldségeket, gyümölcsöket is mossuk meg felhasználás előtt, még az olyan sérülékenyeket is, mint a málna vagy a szeder. Figyeljünk rá, hogy a konyhai eszközeinken se maradjon ételmaradék, tiszták legyenek, beleértve a grillezéshez, piknikhez használatosakat is.
- hőkezelés és hűtés
A hőkezelés elősegíti az élelmiszerbiztonságot, mert magas belső hő hatására elpusztulnak a kórokozók. Ezért az ételeket mindig jól süssük át, forraljuk fel és a hűtőben tárolt maradékot is mindig alaposan melegítsük meg mielőtt ismét ennénk belőle. Az el nem fogyasztott ételeket a lehető leghamarabb tegyük hűtőbe, ilyen nagy melegben ne várjuk meg azt se, amíg maguktól kihűlnek, tegyük inkább hideg vízfürdőbe. A kifőtt tészták, a főtt rizs vagy például a tejszínes gyümölcslevesek különösen könnyen romlanak a nagy melegben. A Kánikulában fokozott kockázatot jelentenek a szabadtéri programokon kelfogyasztott ételek. A legalapvetőbb szabály mindig az, hogy a hidegen fogyasztott ételeket – különösképpen azokat, amelyek lágy sajtot, tejszínt, tojást, halat vagy húsfélét tartalmaznak – mindig hűtve szállítsuk és tálaljuk.
- a nyers tojás a mumus
A szalmonella rizikója miatt nyers tojást ilyenkor nem célszerű olyan ételhez adni, amit aztán nem sütünk, vagy főzünk meg (pl: a klasszikus recept alapján nyers tojással készült tiramisu, házi majonéz, fagylaltot).
- higgyünk az érzékszerveinknek!
Bármennyire helyesen is tároltuk az ennivalót, és hiába tart még a szavatossági idő, ha az élelmiszer kinézete, szaga, állaga, íze eltér a megszokottól, gondolkodás nélkül váljunk meg tőle! Ez nem élelmiszerpazarlás, hanem egy esetleges gyomorrontás vagy súlyosabb ételmérgezés elkerülése. Ügyeljünk a házi kedvencekre is, romlott ételt nekik se adjunk!
Forrás:<a href=”https://www.freepik.com/free-photo/top-view-table-full-delicious-food-composition_19672842.htm#fromView=search&page=1&position=20&uuid=11cfbb79-a0ae-488e-894e-455a4f6f2ad7″>Image by freepik</a>