EKG-vizsgálattal időben kiszűrhető lenne a szívbetegség

Habár a szív elektromos aktivitását rögzítő EKG nyomra vezethet a problémákat illetően, sok kérdés maradt alkalmazásának módjával és időpontjával kapcsolatban. A Tufts Kórház, a Harvard Orvosi Kara és a Bostoni Gyermekkorház kutatói 30 kutatás adatait elemezték, melyek bizonyos gyermekcsoportokkal, például újszülöttekkel vagy gimnáziumi sportolókkal foglalkoztak. Az eredményekről a Pediatrics áprilisi száma közöl majd cikket.

A kutatás célja az volt, hogy felmérjék, mennyire pontosan szűri ki az EKG a három leggyakoribb zavart, mely okozhat hirtelen szívhalált: a hipertrófiás kardiomiopátiát (a szívizomzat megvastagodása), a hosszú QT szindrómát (ritka veleszületett betegség), valamint a Wolff-Parkinson-White szindrómát (egy nagyon gyors szívfrekvenciával járó állapot). Nagy általánosságban a vizsgálattal jól be lehetett azonosítani ezt a három betegséget, de néhány esetben álpozitív eredmény is született.

”EKG-val kimutathatók a betegségek, ez vitathatatlan. De az összes kórt nem fogjuk tudni felismerni, mert nem mindegyik diagnosztizálására alkalmas” – jegyezte meg a kutatás vezetője, Angie Mae Rodday a Tufts Kórházból. ”Némelyik szívbetegség nagyon életkorfüggő, és ha csak később alakul majd ki, az nem látható korábbi leleteken.” A társszerző, Dr. Laurel Leslie, gyermekgyógyász adjunktus egyetértett kollégájával. ”Sajnos olyan bajok is vannak, melyek semmilyen módszerrel sem jelezhetők előre, ami tragikus, de szerencsére csak ritkán fordulnak elő.”

Rodday azt javasolta a szülőknek, hogy működjenek együtt a gyermekorvossal, továbbá tartsák szem előtt a családi kórelőzményt is. ”A betegségek egy része örökölhető. A családi előzmények közé nem számít bele a nagybácsi, aki 75 évesen infarktust kapott. Olyanokra kell gondolni, akikkel 50 éves koruk előtt végzett valamilyen szívprobléma” – tanácsolja a kutató.

Dr. Rubin Cooper, a Cohen Gyermekkórház kardiológiai osztályának vezetője elmondta, hogy gondot jelent a vizsgálat időzítése. Az EKG-eredmények az élet során folyamatosan változnak. ”Két tűz közé kerültünk, mivel nem szeretnénk, ha az emberekben hamis biztonságérzet alakulna ki. Egy negatív EKG-lelet nem feltétlenül jelenti azt, hogy a jövőben sem áll fenn a hirtelen szívhalál kockázata.”

Túl korai lenne az összes gyereket egyesével szűrni, kellene valamiféle előzetes felmérés a házi gyermekorvosoktól a családi előzményekkel kapcsolatban, illetve egy alapos vizsgálat. A mellkasi fájdalmakra, légszomjra panaszkodó gyerekeknek azonban további EKG-vizsgálatok szükségesek.